Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příběh Lípy svobody roku 1968 vysazené skauty: Stále se zelená navzdory všem bouřím, které se prohánějí nad její korunou

25. 10. 2023 | 9:33

Dosud neznámý příběh lípy svobody, kterou v městském parku ve Frýdlantu v roce 1968 zasadili místní skauti, zazní v sobotu 28. října 2023. Uskuteční se slavnostní setkání právě u této dnes již vzrostlé lípy v parku v blízkosti dětského hřiště. Začne v 10.00 hodin

lípa
ilustrační foto

Zúčastní se ho nejen čelní představitelé Frýdlantu, ale i pamětníci z řad skautů a skautek, kteří před 55 lety lípu svobody do parku sami sázeli. Událost pak nově připomene i pamětní deska s QR kódem, který odkáže návštěvníky parku a lípy svobody na stránky se všemi informacemi, fotografiemi i kopií skautské kroniky. Vy si můžete příběh přečíst v textu níže prostřednictvím vzpomínky jedné ze skautek, která sama lípu sázela, Ireny Jandečkové, rozené Stehlíkové. 

Vzpomínky na sázení lípy v městském parku frýdlantskými skauty dne 28. 10. 1968

Už je to 55 let… Dlouhá doba plná vzpomínek na dva roky prožité ve frýdlantském skautském středisku, které v létě roku 68 „přivedl k životu“ bratr František Valenta – Marbula. Byly nám dopřány jenom dva roky, než organizace musela v roce 1970 – v době normalizace – ukončit činnost. Ovšem některé prožitky v životě se neměří délkou trvání, ale kvalitou.

A my měli všechny předpoklady stát se dobrou základnou pro nadšence, kteří kromě pobytu v přírodě chtěli něco víc – romantiku, přátelství, čestné jednání… Věřili jsme tomu celým srdcem. Stihli jsme se hodně naučit, pořádali jsme výpravy, soutěže, závody, různé jiné akce, a měli jsme i pět čtrnáctidenních táborů! Být skautem tehdy něco znamenalo a naši vedoucí nám věnovali skoro všechen svůj volný čas.

Zaslouží si, abych zaznamenala jejich jména:

bratři:
František Valenta – Marbula
Jaroslav Švanda – Bacil
Jan Sladký – Kozina
Miroslav Vít – Hogan
Vojtěch Hrdlička – Akóla
Miloslav Pešula – Felčar
Jiří Málek – Cigo

sestry:

Monika Procházková
Majka Valentová
Helena Švandová
Hana Vítová

Jednou z našich akcí bylo i zasazení tzv. „Lípy svobody“ v městském parku, k čemuž nás vyzvala tehdejší Národní fronta. Skauti a skautky celého střediska (patřily k nám i oddíly z Hejnic a Dětřichova) se sešli v 9.30 hodin před továrnou „Kovozávody“, která stála na místě dnešního parkoviště naproti poště.

Pochodovali jsme k parku, kde byla už vykopaná jáma. Bratr Marbula často vzpomínal, jak lípu vydobyli v lese u Předlánců a vezli ji pak na motorce, přičemž on seděl na nádrži a Bacil na poznávací značce, ale dopravili ji bez úhony. Bratr Marbula pronesl báseň o stromu svobody a pak se ujal slova předseda NF pan Alfréd Hihlán.

Lípa se ujala – kdo z vás ale ví, kde v parku roste? Nebyla opatřena žádnou „cedulkou“ a až teď, po tolika letech, se jí dostane zasloužené pozornosti. A tak se stále zelená navzdory všem bouřím, které se prohánějí nad její korunou, a je důkazem, že skautské ideály spojují svět.

Přijďte lípu pozdravit a zavzpomínat si v sobotu 28. 10. 2023 – sraz je v parku v 10.00 hodin.

Zapsala:

Irena Jandečková – Stehlíková, členka dívčího oddílu frýdlantského skautského střediska v letech 1968 – 1970

Celý příběh včetně fotodokumentace zde.