Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce na tratích z Liberce do Mníšku, Frýdlantu nebo Jindřichovic pod Smrkem zkomplikují cestu vlakem. Výluka potrvá čtyři týdny

28. 07. 2020 | 13:01

Rekonstrukce na železničních tratích zkomplikují cestování na Liberecku. Už od úterý nahradí autobusy vlakové spoje z Liberce do Mníšku, Frýdlantu nebo Jindřichovic pod Smrkem. Výluka tam potrvá čtyři týdny. Pracovat se ale bude také na trati mezi Frýdlantem a Raspenavou nebo na trase z Liberce na Hrádek nad Nisou. ČTK o tom informovala Nela Friebová ze Správy železnic.

TvLKzeleznice frydlantsko4 menší
Foto: Artur Irma

V úterý začne výluka na trati z Liberce do Mníšku, pracovat se bude na úseku dlouhém 5,6 kilometru. V úseku stavebníci vymění betonové pražce z roku 1974 za nové betonové pražce s pružným upevněním. "Zároveň se strojně pročistí kolejové lože v celém profilu," uvedla Friebová. Vyměněny budou také nynější kolejnice. Opravy podle Firiebové čekají i nástupiště ve Stráži nad Nisou a v Krásné Studánce a výluky pracovníci využijí také k opravě konstrukce a odvodnění na osmi přejezdech. Práce by měly skončit 23. srpna.

Ještě o den delší bude výluka na trase z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Důvodem je oprava železničních přejezdů v Kodešově ulici ve Frýdlantu. Práce navazují na rekonstrukci Kodešovy ulice, která začala v polovině července. Na projektu za 75 milionů korun se podílejí Liberecký kraj, město Frýdlant a Frýdlantská vodárenská společnost, pracovat se tam bude tři roky. "Díky dohodě na zapojení Správy železnic jsme na projektu ušetřili zhruba pět milionů korun, opravu přejezdů bychom jinak museli zaplatit sami," řekl ČTK frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Kvůli rekonstrukci mostu bude od středy 29. července výluka na trati z Frýdlantu na Raspenavu. Práce by tam měly skončit 17. srpna. Oprava mostu zastaví od 3. srpna také provoz na trase z Liberce přes Chrastavu do Hrádku nad Nisou. Opravovat se bude most v Machníně u Liberce, výluku využije správa i k demolici silničního nadjezdu u Chotyně. Práce na trase by měly podle Friebové skončit do 1. září.

čtk