Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstruovaná silnice přes Oldřichovské sedlo zůstane přes zimu zavřená. Do výběžku povede jediná cesta

27. 09. 2024 | 19:17

Rekonstruovaná silnice z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu zůstane přes zimu pro dopravu zavřená. Jedinou přístupovou komunikací do Frýdlantského výběžku tak bude hlavní silnice I/13, v mimořádných případech bude spojení zajištěné přes Polsko.

silLKasfalt
ilustrační foto

Přes Oldřichov budou moci v nutných případech projet auta hasičů, záchranné služby a policie, bude se pro ně udržovat, řekl ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla

Krajská silnice třetí třídy z Mníšku do Oldřichova je pro dopravu zavřená od začátku června. Komunikaci v Oldřichově, kterou hojně využívají také kamiony k cestě na Raspenavu a Hejnice, zrekonstruovali stavbaři za 166 milionů korun v letech 2019 a 2020, teď se pracuje na navazujícím bezmála 1,7 kilometru dlouhém úseku. Stavba za 74 milionů korun je společným projektem kraje a obcí, hotová by měla být v říjnu příštího roku, do té doby zůstane pro tranzitní dopravu uzavřená. Vjet tam mohou kromě aut IZS jen místní s povolenkou.

Frýdlantský výběžek je z větší části obklopený Polskem, v 18 tamních městech a obcích žije zhruba 24.000 obyvatel, po silnici se tam dá dostat od Liberce po I/13 a právě po silnici přes Oldřichovské sedlo. Třetí komunikace spojuje výběžek s Jabloneckem a vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách, jde o silnici druhé třídy, která se ale kvůli ochraně zdroje pitné vody vždy s prvním sněhem pro dopravu uzavírá a v zimě se neudržuje.

Přístup do výběžku bude tak přes zimu zajištěný jen po hlavní silnici I/13 která vede přes Albrechtický kopec. Při silnějším sněžení tam bývá provoz komplikovaný, silnice se zafoukává a k zablokování stačí jeden uvízlý kamion. Liberecký kraj se proto podle ředitele krajské správy silnic Jana Růžičky domluvil na posílení zimní údržby na úseku mezi Mníškem a Frýdlantem, aby hlavně kopcovitá část byla výrazněji udržována proti vzniku návějí. Řidičům doporučuje v zimě prověřit před cestou, zda je silnice průjezdná.

Pro případ mimořádných událostí, kdy nebudou průjezdné ani provizorní objížďky po místních komunikacích v Heřmanicích a Albrechticích, bude doprava směrována přes Polsko z Frýdlantu přes Bogatyni na Hrádek nad Nisou a po silnici I/35 na Liberec a opačně. Běžně mohou po silnici z Frýdlantu na Bogatyni jen auta do 12 tun, v takových případech bude ale podle Růžičky značení překryté. Silničáři chtějí také instalovat sklopné značení u kruhového objezdu v Krásné Studánce, které na případnou uzavírku I/13 řidiče kamionů upozorní a nasměruje je na Hrádek.

čtk