Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozsudek v dotační kauze týkající se termálních lázní v Chrastavě vynese soud zřejmě v květnu

13. 03. 2023 | 14:40

Rozsudek v dotační kauze spojené s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu v Jablonci a rekonstrukcí Liberecké výšiny vynese soud v Liberci možná už na příštím líčení v polovině května. Na základě dnešních požadavků obhájců je potřeba vyslechnout ještě dva svědky, všechny ostatní důkazy už soud provedl.

chrLazneBarva
archivní foto

V případu jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Škoda je podle obžaloby téměř 340 milionů korun. Obžalováno je 11 lidí, mezi nimi i několik politiků ČSSD. Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje náhradu škody přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun. Soud se případem zabývá od podzimu 2019, verdikt dosud i kvůli změně senátu před třemi lety nezazněl.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla jeho firma Imstav za evropské dotace. Podle obžaloby byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované právě ve prospěch Imstavu. Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl o úplatek spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD). Dohromady měli podle státního zástupce dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli s tím, že s Imlaufem měli špatné vztahy.

čtk