Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rychlotesty provedené včera u klientů domova seniorů v Českém Dubu byly všechny negativní

25. 03. 2020 | 16:10

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji přibyly dnes tři případy onemocnění COVID-19 a počet nemocných v kraji stoupl na 21. Negativní byly ale naopak všechny rychlotesty u 173 seniorů a zaměstnanců krajského Domova důchodců v Českém Dubu na Liberecku prováděné kvůli onemocnění jednoho pracovníka. Zaměstnance, s nimiž byl nemocný v užším kontaktu, ještě čekají standardní testy. Šetření se provádí i v liberecké nemocnici, kde byl muž na plicním oddělení, aniž se vědělo, že má COVID-19. Novinářům to sdělil ředitel krajských hygieniků Vladimír Valenta.

"Na začátku toho procesu došlo ke kontaktům, které řekněme nebyly chráněny tak, jak by měly být chráněny v případě koronapozitivního pacienta, takže od toho se budou nyní odvíjet některá opatření v Krajské nemocnici Liberec," uvedl dnes Valenta. Podle něj se to týká i případné karantény personálu nemocnice.

Mluvčí nemocnice Václav Řičář uvedl, že se šetření teprve provádí. Podle něj ale přísnější opatření přijali již dříve. "Přestože nebyl považován za rizikového, tak jak personál, tak pacient měl ve všech okamžicích svého bytí a pohybu v nemocnici na ústech ústenku," uvedl. Muž byl na pokoji ještě s jedním pacientem, který byl za plentou a vzdálený od něj více než tři metry.

Hygienici zatím nevědí, kde se pracovník domova seniorů nakazil. "Děláme trasování a šetření všech kontaktů toho muže. Předpokládám, že se bude jednat zhruba o deset, maximálně 20 kontaktů, které budou tímto způsobem šetřeny," uvedl Valenta. Podle něj podstoupí standardní testy pracovníci domova, s nimiž byl nemocný v úzkém kontaktu. V přímém kontaktu s klienty domova nebyl. "Zatím to vypadá tak, že žádná mimořádná opatření typu karantény celého domova důchodců nebo nedejbože karantény Českého Dubu zatím neplánujeme," dodal.

K dnešnímu ránu bylo v zemi potvrzeno 1497 nemocných s novým koronavirem, nejvíc v Praze. Pět lidí v souvislosti s onemocněním zemřelo, deset se uzdravilo. V Libereckém kraji je nejvíc nemocných na Liberecku, testy tam vyšly pozitivně devíti lidem. Šest potvrzených případů je na Jablonecku, pět na Semilsku a jediný na Českolipsku. Podle informací z krajské hygienické stanice bylo zatím na nový typ koronaviru v Libereckém kraji testováno 464 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších bezmála 4000 karanténu uložili lékaři.

čtk