Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sedmý ročník tradiční soutěže Okurkiáda vyhrála ve Frýdlantu Marie Korečková

20. 09. 2022 | 6:58

Sedmý ročník Okurkiády, tedy soutěže o nejlepší doma naložené okurky, vyhrála Marie Korečková. V pátek 16. září 2022 o tom rozhodla během hodnocení porota složená ze starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky, místostarosty Dana Ramzera, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové, matrikářky Městského úřadu Frýdlant Ivany Sitzberger a nového člena poroty, ředitelky DOMOVA U SPASITELE Milady Kochanové. V tajném hodnocení pak druhý nejvyšší počet bodů získala Kateřina Sojáková a třetí nejvyšší počet bodů získaly okurky zaslané klienty DOMOVA U SPASITELE.

Okurky 2
Ilustrační foto

Hodnocení a vyhlášení Okurkiády 2022 probíhalo jako již tradičně v klubovně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v kolonii za nemocnicí. Porota hodnotila vůni okurek, jejich vzhled, chuť i to, jak jsou okurky křupavé. Letos se do Okurkiády přihlásilo 15 soutěžících. Porota netušila, čí vzorek se schovává pod jednotlivými čísly. Jména těch, kdo okurky naložili, byla k číslům přiřazena až po uzavření bodování, po rozlepení zapečetěné obálky.

"Chuť všech patnácti vzorků byla letos mimořádně vyrovnaná. Čím déle soutěž existuje, tím těžší to hodnocení je. Okurky jsou opravdu vynikající a bodové rozdíly mezi prvním a posledním místem jsou jen malé. Takže i když vyhrát mohou jen tři, pochvalu zaslouží všichni zavařovači," říká s úsměvem starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Místostarosta města Dan Ramzer vyzdvihl vzhled okurek naložených do zavařovacích sklenic. „Okurky jsou ve sklenicích krásně narovnané, přizdobené, jejich design je prostě dokonalý a ladí oku. A to u všech soutěžních vzorků, je velmi těžké hodnotit, které okurky jsou nejhezčí.“

Okurkiáda 2022Soutěž o nejlepší doma naložené okurky Okurkiáda se letos se ve Frýdlantě konala posedmé, teprve pošesté však jako soutěž pro širokou veřejnost. Vítězka prvního místa získala vedle diplomu i poukázku na večeři v hodnotě 1 000 korun, druhá v pořadí poukázku na večeři v hodnotě 500 korun a třetí v pořadí, klienti DOMOVA U SPASITELE, získali poukázku do drogerie v hodnotě 300 korun.

"Chci poděkovat všem, kteří se Okurkiády letos zúčastnili, a můj dík patří i porotě. Letošní ročník byl opět povedený. Po předloňské špatné úrodě okurek byla letos, stejně jako loni, příroda k pěstitelům přívětivější a odrazilo se to i na počtu přihlášených vzorků. I když na rok 2019 jsme stále nedosáhli, tehdy se do soutěže přihlásilo hned 17 soutěžících. Uvidíme, jestli se tento počet podaří příští rok vyrovnat nebo dokonce překonat,“ uzavírá za Základní organizaci Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v Čechách Jitka Stárková.

www.mesto-frydlant.cz