Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři uzavřou od pondělí 18. ledna do konce března průjezd z Jeřmanic přes Rádlo

12. 01. 2021 | 11:02

Silničáři v Libereckém kraji uzavřou od pondělí 18. ledna do konce března průjezd po silnici třetí třídy z Jeřmanic na Liberecku do Rádla. Stovky automobilů si tudy denně zkracují objížďku rekonstruované křižovatky Rádelský mlýn. Krajská správa silnic žádala, aby byl úsek jednosměrný, tomu ale správní úřad nevyhověl. Zhruba čtyřkilometrový úsek ale osadí značkami "Průjezd zakázán". Mělo by to zabránit tranzitu, řekl dnes ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Už od prosince je jednosměrný provoz z Milířů do Jeřmanic.

silnice lk A92Z3497
Foto: Silnice LK

Na křižovatce Rádelský mlýn na silnici I/35 se pracuje od začátku loňského března, v dubnu pak uzavřeli napojení na silnici I/65 směrem na Jablonec nad Nisou a Rychnov. Řidiči musí do Jablonce po objízdných trasách přes Liberec nebo po silnici I/10 přes Turnov a Železný Brod.

Motoristé včetně řidičů kamionů si ale často cestu zkracovali po silnicích, kde se sotva vyhnou dvě osobní auta. Problémy byly v Rádle, Jeřmanicích nebo mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi. Kraj se proto s policií dohodl na zvýšení dohledu, a přes zimu ještě opatření zpřísnil.

Omezení dopravy na silnici mezi Jeřmanicemi a Rádlem žádala krajská správa silnic z obavy, že tam vzhledem k velkému provozu bude obtížné v zimě udržet silnici sjízdnou. "Nechtěli jsme omezit obyvatele Jeřmanic a Rádla, rozhodli jsme se proto zakázat průjezd v úseku od Jeřmanic od křižovatky, kde je místní obchod, na Rádlo ke křižovatce nad koupalištěm směrem na Milíře," řekl Čáp. Cílem je podle něj zajistit dostupnost Rádla a ochránit jeho obyvatele. Pokud by byl úsek jednosměrný, museli by ho místní složitě objíždět. Proti se postavilo i vedení obce.

Krajský úřad chce, aby řidiči uzavřenou křižovatku Rádelský mlýn objížděli po stanovených trasách a nekomplikovali dopravu v obcích. Řidiči ale omezení často nerespektují, problémy jsou hlavně s kamiony, které tam vůbec nesmí. "V minulém týdnu třeba i během jediného dne čtyři nákladní vozidla vjela do zákazu a silnici ucpala, protože ve sněhu zapadla. Několik hodin pak trvalo, než se je podařilo vyprostit," řekl Čáp. Policie podle něj slíbila v oblasti Jeřmanic a Rádla zvýšit dohled. Křižovatka Rádelský mlýn by měla být opět průjezdná až v závěru letošního roku.

čtk