Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slavnosti svijanského piva nebudou ani letos v červenci, jezdily tam tisíce lidí

07. 05. 2021 | 13:24

Slavnosti svijanského piva ani letos v létě nebudou, Pivovar Svijany oblíbenou akci už podruhé zrušil kvůli pandemii koronaviru. Každoročně se na ni sjížděly tisíce lidí z celé republiky, jenže to současná epidemická situace nedovoluje. ČTK o tom dnes informoval mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Podobně už v únoru zrušili ve Frýdlantu oblíbené Valdštejnské slavnosti, organizátoři naopak zatím pokračují v přípravě hudebního festivalu Benátská!

svijany Slavnosti svijanského piva 2017
Slavnosti Svijanského piva

Pivovar Svijany a obec Svijanský Újezd se ale dohodly, že ani letos slavnosti pořádat nebudou. "Epidemie ještě není úplně za námi a pokračující opatření bohužel ještě ani v létě nedovolí pořádání tak velké sešlosti. Zrušení Slavností nás mrzí, ale ochrana zdraví má absolutní prioritu," doplnil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. Slavnosti se na koupališti ve Svijanském Újezdu konaly každoročně 30 let bez přerušení, v průměru na ně chodilo kolem 10.000 lidí. Předloni se na nich čepovalo 15 různých svijanských piv ze 160 píp.

Původně letos svijanští plánovali slavnosti na 17. července a vystoupit měla kapela No Name nebo zpěvačka Ewa Farna. "Na dalších slavnostech s magickým pořadovým číslem 33 se ve Svijanském Újezdě sejdeme 16. července roku 2022. Jsem si jist, že si jejich neopakovatelnou atmosféru po vynucené dvouleté pauze o to více vychutnáme. Pokud to epidemiologická situace dovolí, uspořádáme během letních měsíců alespoň nějakou menší akci podobného ražení," dodal Havlík.

Slavnosti Svijanského pivaUž v únoru zrušili ve Frýdlantu Valdštejnské slavnosti, které se měly konat od 14. do 16. května. Akce se koná každý lichý rok a pravidelně do Frýdlantu přilákala od 25.000 do 28.000 lidí. Návštěvníky tradičně láká velký řemeslný jarmark, vojenské ležení a bitvy, na které se sjíždějí stovky členů historických spolků z tuzemska i ze zahraničí. Ještě v lednu organizátoři doufali, že letošní ročník bude možné za zpřísněných hygienických opatření uspořádat, nakonec ho ale raději zrušili. Další Valdštejnské slavnosti budou ve Frýdlantu až v roce 2023.

Otazník stále visí nad letním hudebním festivalem Benátská!, který by se měl od 22. do 25. července konat v libereckém areálu Vesec. Akci, na kterou předloni přijelo 40.000 lidí, museli loni organizátoři kvůli pandemii zrušit, v přípravě letošního 29. ročníku pokračují. Zda skutečně bude, chtějí rozhodnout do konce května. Vystoupit by měli Marek Ztracený, Aleš Brichta, Janek Ledecký, Sebastian nebo raper Lipo. Z kapel by se měly představit Mirai, Škwor, Rybičky 48, Tublatanka nebo Vypsaná fixa.

čtk