Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slavnosti svijanského piva, nejstarší akce tohoto druhu v republice, mají letos třicátiny 

01. 07. 2019 | 0:45

Jeden z vrcholů léta na venkovském koupališti na kraji Českého ráje si ani letos nenechají ujít tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky. Slavnosti svijanského piva, nejstarší a jedny z největších pivních slavností v republice, budou letos o to výjimečnější, že oslaví 30. narozeniny.

pivoSvijany
archivní ilustrační foto

Organizátoři pro jubilejní ročník sestavili zajímavý hudební program: na třech pódiích se v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě v sobotu 13. července od 13:00 hodin do pozdních nočních hodin vystřídá osmnáct skupin a interpretů. K hlavním magnetům bude patřit vystoupení skupin Jelen, Trautenberk, The Tap Tap, Walda Gang, Krucipüsk a stálice české populární hudby Marie Rottrové. Vedle nabitého hudebního programu hosty ve Svijanském Újezdě očekává i celá řada doprovodných akcí pro celou rodinu. Krátce po setmění oblohu nad areálem rozzáří tradiční ohňostroj.

Vedle příznivců rockové a populární hudby, heavymetalu, „tanzmetalu“, jazzu i folku by si Slavnosti svijanského piva neměli nechat ujít ani milovníci piva, zvláště toho svijanského: z celkem 160 píp jich za zvýhodněnou cenu poteče celkem patnáct druhů. Pivní nadšenci si na Slavnostech budou moci také opět vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem, a to i na řízených degustacích. Podruhé budou mít šanci ochutnat unikátní Svijanskou Dvacítku, kterou Pivovar Svijany vyrobil pro loňskou oslavu dvaceti let své samostatnosti. A vůbec poprvé bude na čepu letošní nealkoholická svijanská novinka – nealkoholický míchaný nápoj z piva a šťávy z černého rybízu a limetky. Dospělým návštěvníkům nabídne vítané ochlazení také speciální pivní zmrzlina, vyrobená z kombinace dvou svijanských třináctek. Zárukou příjemně stráveného dne bude i letos bohatá nabídka občerstvení a řada nejrůznějších atrakcí, stánků, kolotočů a houpaček.

Po celých třicet let Slavnostem vždy přálo počasí. Ve Svijanském Újezdě bývá v tomto termínu vždy téměř jistě slunečno či polojasno, ale nikdy příliš velké horko, nebo naopak zima či déšť. Počasí nezklamalo ani loni, kdy se akce zúčastnilo devět a půl tisíce hostů, kteří vypili celkem 63 tisíc půllitrů piva.

Svijanský Újezd žije Slavnostmi

Pro Svijanský Újezd jsou Slavnosti vždy velkou událostí, na jejich organizaci se podílí prakticky celá vesnice. I letos je na Slavnosti velmi dobře připravena. Z důvodu plynulého provozu v ní bude po celou dobu konání slavností povolen pouze jednosměrný provoz a zakázáno bude parkování podél příjezdových cest. Cesta na Slavnosti od exitu 67 dálnice D10 bude označena směrovkami a přímo ve Svijanském Újezdě budou moci řidiči osobních vozů využít velkokapacitní parkoviště u místní hasičské stanice a u stanového městečka. Z Liberce, Jablonce nad Nisou, Turnova, Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště budou přímo na místo konání Slavností svijanského piva vypraveny i speciální autobusy za zvýhodněné ceny. Těm, kdo se na Slavnosti rozhodnou dopravit raději vlakem, pořadatelé doporučují vystoupit na stanici Příšovice. Z ní je to do Svijanského Újezdu jen pár kilometrů pěšky a není možné zabloudit – na Slavnosti od nádraží každý rok míří davy hostů.

Vstupenky na Slavnosti svijanského piva jsou v předprodeji v síti Ticketportal za 250 Kč (230 Kč na ISIC kartu), na místě bude platit jednotná cena 300 Kč.

Jako suvenýr z letošních Slavností si budou moci hosté ze stánku s dárkovými předměty odvézt třeba designovou patentní lahev se Svijanskou Dvacítkou, speciální „slavnostní" Plechovky (nejen) pro chlapy, pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a nespočet dalších vítaných pivařských drobností.

Aktuální informace na www.slavnostisvijanskehopiva.cz

TZ/Luboš Spálovský