Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Specializovanou učebnu pro výuku přírodních věd dokončují ve Frýdlantu, dostali dotaci 14,5 milionu korun

04. 06. 2019 | 9:38

Specializovanou učebnu pro výuku přírodních věd dokončují ve Frýdlantu na Liberecku. Na projekt za 14,5 milionu korun získalo město evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), pokryje většinu nákladů. Od začátku příštího školního roku, tedy od září, bude učebna sloužit především k výuce fyziky, chemie, biologie a zeměpisu, řekla dnes ČTK mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Projekt připravovalo město od roku 2016, až loni se na stavbu ale podařilo získat dotaci.

učebna-371455 960 720
Ilustrační foto

Specializovaná učebna vznikla přestavbou bývalé kotelny a uhelny v suterénu Základní školy v Husově ulici. "Součástí úprav suterénu je bezbariérová úprava celé poměrně dlouhé chodby vedoucí od vstupu do školy k učebně. Bezbariérové bude i parkoviště u školy, stejně jako vstup do ní," řekla vedoucí investičního oddělení města Zdena Ubiasová. Za 350.000 korun pořídili do školy i takzvaný schodolez. "Díky němu se člověk s handicapem dostane po celé budově školy i bez výtahu," dodala Ubiasová.

Základní škola ve Frýdlantu má tři samostatná pracoviště v ulicích Purkyňova, Husova a Bělíkova. "Žádné z nich ale zatím odbornou učebnu pro výuku přírodovědných předmětů nemá. Žáci se tyto předměty učí ve svých třídách, které ale nemají potřebné vybavení, ani zázemí pro realizaci takzvaného badatelského způsobu výuky. Tedy takového, během kterého si nejprve realizují pokus, získají povědomí o daném jevu, a až poté ho spojují s teorií nebo si pokusem potvrzují teoretické teze," řekl starosta Dan Ramzer (ODS).

Nová učebna bude sloužit hlavně žákům druhého stupně. "Nicméně využívána bude i žáky prvního stupně k projektové výuce prvouky, přírodovědy a vlastivědy," doplnil ředitel školy Petr Kozlovský. Děti by měly pracovat ve skupinách a pedagog bude při jejich práci jen odborným dozorem. Součástí bude i několik stálých expozic - pokusů, ke kterým budou žáci v průběhu výuky docházet, jako je fotosyntéza rostlin, mikroklima terária či akvária, Van de Graaffův generátor i Faradayova klec.

čtk