Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stačí tahat za lano. Turisty přes Nisu pod hradem Hamrštejn přepraví transborder

27. 02. 2021 | 5:41

Vlastními silami se přepravit přes řeku Nisu mohou ti, kteří zavítají pod hrad Hamrštejn. Jedenáct sezon zde slouží turistům transborder – samoobslužný přepravník, který tvoří visutá lávka na ruční pohon. Kabinou pohybují cestující tím, že tahají za lano. Jde o první zařízení svého druhu v Česku.

transborder
Foto: LK

Projekt pochází od architekta Martina Rajniše. Zařízení nahradilo lávku strženou povodní v roce 2010, dnes je součástí turistické stezky i cyklostezky. Díky tomuto technickému unikátu se lze dopravit od Andělské hory u Chrastavy do Machnína u Liberce.

„Nabízí se otázka, proč se tento jednoduchý způsob přepravy lidí přes vodu nebo hluboký terén nevyužívá častěji. Transbordér pod Hamrštejnem je nejen účelné zařízení, ale i turistická zajímavost, kterou milují zvláště děti,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zkušební provoz začal 10. 10. 2010 v 10.10. Již za necelé čtyři roky prošel transborder generální rekonstrukcí, která spočívala ve výměně základní nosné konstrukce a doplnění ochranných prvků. Stalo se tak proto, že na jeho stavbu bylo použito dřevo, u něhož nebyly provedeny testy na napadení dřevokaznými houbami. Jak se však záhy ukázalo, napadeno bylo.

Transbordér se v historii často používal k překonávání vodních toků, kterými pluly velké lodě. Postavit transbordér bylo podstatně levnější a rychlejší, než stavba vysokého mostu. Převézt se na druhou stranu bylo koneckonců i pohodlnější, než šplhání vzhůru a pak zase dolů. Inspirací pro český transbordér se stal jeho německý kolega z Porúří, který dopravuje lidi přes řeku Niers u Mönchengladbachu.

LK/Jan Mikulička