Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starosta Frýdlantu chce prověřit místní "sociálku" nadřízeným orgánem

28. 10. 2019 | 20:03

Starosta města Frýdlant Dan Ramzer se dnes vyjádřil k páteční nehodě v Mníšku na Liberecku. Zemřela při ní matka a její dvě malé děti. Od soboty na sociálních sítích koluje video údajné dcery řidičky, která mimo jiné ve své výpovědi viní orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Frýdlant. Ramzera ho chce nechat prověřit nadřízeným orgánem.

RAMZER2svetly
Archivní foto

"Co se týče OSPOD Městského úřadu Frýdlant, mohu jen upřesnit jeho roli v tomto případě," uvedl starosta. OSPOD podle něj v případu nefiguroval jako právní opatrovník. Prý prováděl jednotlivé úkony, které si od něj vyžádal OSPOD a Okresní soud v Mladé Boleslavi.

Přesto nechce starosta zůstat nečinným. "Nicméně osobně budu požadovat, aby správnost a zákonnost těchto úkonů, které OSPOD Frýdlant prováděl, prošetřil nadřízený orgán, kterým je odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje," řekl Ramzer. Dodal, že úřad rozhodne, zda postup OSPOD ve Frýdlantě byl správný, nebo došlo k pochybení.

Policie nyní vyšetřuje nehodu jako podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Osobní auto se mezi Libercem a Frýdlantem srazilo s popelářským vozem v pátek ve večerních hodinách. Na místě zemřela matka a jedno z dětí. Druhé dítě zemřelo při leteckém transportu do nemocnice. Řidiče popelářského vozu převezli záchranáři do libereckého traumacentra.

čtk