Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Státní veterinární správa rozšířila na Liberecku obě ochranná pásma vytyčená kvůli africkému moru prasat

22. 03. 2024 | 18:06

Státní veterinární správa rozšířila na Liberecku obě ochranná pásma vytyčená kvůli africkému moru prasat. Důvodem je první potvrzený případ u Chrastavy nedaleko Liberce. Testy nemoc potvrdily u divočáka uloveného před dvěma týdny poblíž osady Horní Vítkov. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček.

mor cedulemor2
Foto: Artur Irma

"Nákaza tak byla prvně potvrzena i mimo takzvané uzavřené pásmo II na území takzvaného uzavřeného pásma I. Z tohoto důvodu muselo dojít k redefinování obou oblastí," uvedl Vorlíček. Změna uzavřených pásem včetně nových katastrů byla podle něj dnes oficiálně zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie.

Uzavřené pásmo II, tedy oblast s výskytem afrického moru u divokých prasat, SVS rozšířila o 14 katastrálních území o celkové výměře téměř 10.000 hektarů. Z Frýdlantského výběžku tak nově sahá až k Chrastavě a zabírá zhruba 557 kilometrů čtverečních. Na tuto oblast navazuje takzvaná nárazníková oblast označovaná jako uzavřené pásmo I. Přibylo do něj 13 katastrálních území o rozloze víc než 4600 hektarů v okolí Liberce. Toto pásmo má po úpravě 1200 kilometrů čtverečních.

"V obou pásmech platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat a především jejímu zavlečení do chovů prasat domácích. Opatření v uzavřeném pásmu II jsou přísnější," dodal mluvčí SVS.

Mapa změn uzavřených pásem II a IOd počátku nákazy v prosinci 2022 eviduje veterinární správa 60 případů afrického moru u divokých prasat, z toho tři nakažené kusy ulovili myslivci v letošním roce. Do chovů se zatím nákaza nedostala. Až na jeden případ byly všechny pozitivní případy z Liberecka. Jediná výjimka je ulovený divočák na Českolipsku. Kvůli tomu je vytyčené ochranné pásmo také v této oblasti, sahá až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a k Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet.

čtk