Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba závodu DGS ve Frýdlantu nabrala kvůli koronaviru zpoždění, začne až v roce 2022

05. 09. 2020 | 6:56

Příprava stavby nového závodu společnosti DGS Druckguss Systeme ve Frýdlantu na Liberecku nabrala kvůli koronaviru zhruba devítiměsíční zpoždění. Nový závod na výrobu tlakových odlitků z hliníkových a hořčíkových slitin pro automobilový průmysl měl podle původních plánů spustit zkušební provoz v polovině příštího roku.

druck
Foto z https://dgs-druckguss.com

Příprava stavby se ale zkomplikovala, a výroba tak začne až v roce 2022. Po jednání se zástupci firmy o tom dnes ČTK informoval frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Nový závod bude v průmyslové zóně v Žitavské ulici. Firma už má za sebou posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Tento týden byla poslední jednání na krajském úřadě a investor čeká na stavební povolení. Stavbě závodu budou podle Ramzera předcházet přeložky inženýrských sítí. "To znamená plynu a vysokého napětí, následovat bude vybudování vodovodních a kanalizačních přípojek," doplnil Ramzer.

Podle jednatele společnosti Luboše Pfohla je stavba rozdělena do dvou etap. "První etapa znamená cirka 15.000 metrů čtverečních a potom je takový odhad, že tři čtyři roky po zahájení zkušebního provozu se dobuduje druhá etapa, což bude dohromady 25.000 metrů čtverečních plochy výrobního závodu," uvedl jednatel. V první etapě chce podnik zaměstnat ve Frýdlantu 200 lidí a po dokončení druhé by závod mohl mít až 400 zaměstnanců.

DGS Druckguss Systeme je švýcarskou firmou, která má dvě dceřiné společnosti v Číně a v Liberci. Původně firma plánovala rozšíření libereckého závodu, kvůli komplikovanému stavebnímu řízení, se nakonec rozhodla vystavět další továrnu ve Frýdlantu. V hospodářsky slabém Frýdlantském výběžku bude DGS patřit k největším zaměstnavatelům. Podle obchodního rejstříku uskutečnil podnik se 440 zaměstnanci v roce 2018 zakázky za 1,75 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 295 milionů korun. Výsledky za loňský rok zatím k dispozici nejsou.

čtk