Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strážníci z nové městské policie ve Frýdlantu začali dnes sloužit každodenně

01. 06. 2022 | 19:18

Ve Frýdlantu na Liberecku začali ode dneška sloužit každodenně strážníci z nové městské policie. Novináře o tom dnes informoval velitel Městské policie Frýdlant Petr Šantavý.

policie frýdlant MP přechody 6
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Vlastní městskou policii si příhraniční Frýdlant se 7500 obyvateli musel zřídit poté, co na konci minulého roku vypršela smlouva s Libercem. Strážníci z krajského města na pořádek ve Frýdlantu dohlíželi předchozích deset let, smlouvu ale Liberec neprodloužil kvůli nedostatku strážníků. Zatím má Frýdlant pět strážníků. "Jsou to všechno bývalí strážníci z Městské policie Liberce. Jsou plně kvalifikovaní, kteří Frýdlant znají, protože tady sloužili," uvedl místostarosta města Dan Ramzer (ODS). Od června mělo být původně strážníků šest. "Jeden čekatel to vzdal, nebyl úspěšný u zkoušek," řekl místostarosta. Nadále ale věří, že do konce roku budou mít ideální formát 1+8. "Tedy jeden velitel a osm strážníků, kteří budou schopni při optimálním rozpisu služeb odsloužit drtivou většinu roku 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,“ dodal.

Zatím bude v práci každý den jedna hlídka ve 12hodinových nepravidelných směnách. "Někdy to bude v noci, někdy to bude přes den, ale každý den by v ulicích Frýdlantu měl půl dne někdo sloužit. Vlastně to bude podobné jako v době, kdy ve Frýdlantu končila Městská policie Liberec. Také tu každý den někdo byl, ale jen na půl dne, někdy na denní a někdy na noční službu," uvedl velitel strážníků. Hlídky budou složené buď ze dvou strážníků, nebo z jednoho strážníka psovoda, kterého bude doprovázet jeho pes.

Podle starosty Jiřího Stodůlky (ODS) se v předchozích měsících ukázalo, že strážníky potřebují. "Měli jsme třeba se začátkem stavební sezony problém udržet pořádek při parkování, tak aby se auta nemotala po staveništích," řekl starosta. Přínos strážníků se podle něj ukázal už v květnu, kdy v ulicích mohli místní vidět první dva strážníky. "Lidé si strážníky ve městě pochvalují. Ze svodek, které máme k dispozici ,je vidět, že už řeší takové ty klasické přestupky proti pořádku ve městě, dohlížejí na správné parkování, umějí vykázat narkomany či opilce z veřejného prostranství, kde brání běžnému provozu a reagují také na podněty od veřejnosti," dodal. Podle Šantavého měli v květnu 18 služeb, při nichž řešili 31 oznámení. V deseti případech šlo o narušování veřejného pořádku a ve 14 o přestupky v dopravě. "Pak se na nás obraceli lidé s informacemi o vloupání do chatek, ztrát klíčů, nálezů injekčních stříkaček a pomáhali jsme odchytávat psy," dodal.

Vedení radnice odhaduje, že na městskou policii bude muset letos i příští rok vynaložit šest až sedm milionů korun. Předpokládané náklady na jednoho strážníka v prvním roce by se měly pohybovat mezi 750.000 až 800.000 Kč, v tom jsou jednak mzdové náklady a pak také náklady na vybavení a techniku.

čtk