Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svijany získaly na letošní International Craft Beer Award jednu zlatou a dvě stříbrné medaile

04. 06. 2022 | 9:18

Jednu zlatou a dvě stříbrné medaile si z letošního vyhlášení výsledků jedné z největších světových pivních degustačních soutěží – Meininger’s International Craft Beer Award – odnesla piva ze Svijan. V konkurenci téměř tří set piv na sebe v porýnském Neustadt an der Weinstraße upozornila zejména Svijanská Dvacítka, která byla oceněna zlatou plaketou v kategorii silných piv. Svijanský Kníže 13 % a loňská novinka Šlik pak získaly stříbro v kategorii český ležák plzeňského typu. Verdikt vycházel z hodnocení odborníků z řad pivovarníků, someliérů a senzorických expertů z několika zemí.

svijany pivo 2 Craft Beer Award 2022
Craft Beer Award 2022

Soutěž International Craft Beer Award pořádá vydavatelství Meininger Verlag, specializující se na tituly o víně a o pivu, teprve od roku 2014, ale za tu dobu se stala významnou světovou přehlídkou různých pivních stylů. Při hodnocení piva využívá speciálně vyvinutou metodologii ochutnávek přihlášených vzorků. P iva tak nesoutěží navzájem, pro individuální popis jejich vlastností – vzhledu, vůně, chuti a pitelnosti – se využívá stobodová stupnice. Získané ocenění pak doprovází senzorický popis v podobě speciálního diagramu, který může posloužit k zběžnému popisu piva.

Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanská Dvacítka stála naposledy na stupních vítězů loni na podzim, když si v kategorii světlá silná piva odnesla zlato se soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku. Loňská novinka Šlik získala loni krátce po svém uvedení na trh značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka.

Přímo z Meininger’s International Craft Beer Award si Svijany odvezly řadu cenu již v přechozích ročnících soutěže. Svijanský Kníže na ní zabodoval již loni, kdy získal ve své kategorii dokonce zlato. Stříbro v kategorii český ležák plzeňského typu loni stejně jako předloni získal nefiltrovaný Kvasničák 13 %, předloni pak také Svijanský Máz 11 %.

„Obecně si nejvíce ceníme reakcí běžných spotřebitelů a našich fanoušků, ale opakovaná ocenění v tak renomované světové soutěži nás samozřejmě rovněž nesmírně těší a povzbuzují. Považujeme je za další důkaz toho, že jsme se před lety vydali správnou cestou, když jsme vsadili na skutečně tradiční výrobní postupy českého piva,“ řekl k nejnovějšímu ocenění svijanských piv sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Svijanská Dvacítka - „single malt“ pivo s 20 % extraktu původní mladiny. Pro jeho výrobu se používá nejlepší slad z jediné šarže z malé řemeslné humnové sladovny a tradiční chmel z vlastních chmelnic pivovaru pro poslední dvě dávky chmelení. Jeho hořkost je velmi jemná a dobře sladěná s mohutnou plností tvořenou větším množstvím nezkvasitelných sladových cukrů a vysokým obsahem alkoholu.

Šlik - jedenáctistupňový plnosladový světlý ležák zlatavé barvy. Charakterizuje jej vyvážený poměr řemeslných sladů a tradičních odrůd českého chmele s důrazem na poloraný žatecký červeňák, voda z hlubin Českého ráje a řemeslný výrobní postup. Připomíná památku Jáchyma Ondřeje Šlika, jednoho ze 27 českých pánů popravených po prohrané bitvě na Bílé hoře, který byl jedním z prvních majitelů svijanského pivovaru.

Svijanský Kníže 13 % - je silnější sváteční pivo, vyráběné tak, aby ještě více vynikly chutě a vůně typické pro ležáky. Pivovar jej vyrábí nejdéle ze všech silných piv – již od poloviny devadesátých let – a je také nejoblíbenější: tvoří téměř polovinu celkového výstavu silných piv ve Svijanech. Vyznačuje se příjemně hořkou a plnou chutí.

TZ/Luboš Spálovský