Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Téměř metrové figury českodubského betléma mají obličeje skutečných občanů města

24. 12. 2022 | 6:00

Pouze dva dny v roce a pouze o Vánocích: Po slavnostním božíhodovém či svatoštěpánském obědě můžete vyrazit i do Českého Dubu. Každoročně se zde na pouhé dva dny v roce vystavuje ručně vyřezávaný dřevěný betlém, v němž se poznávají mnohé osobnosti Českého Dubu.

betlemDubTOP
Foto z FB Město Česká Dub

Betlém je vystavován v Johanitské komendě a tím dostává přímo nadpozemský rozměr. Málo co by už mohlo být slavnostnější…, shodují se místní.

Otevřeno pouze 25. a 26. 12. od 14:00 do 16:00, vstupné volné

Zdroj: FB Město Čský Dub

Unikátní Českodubský betlém se vystavuje v kapli sv. Jana Křtitele místní johanitské komendy od roku 2004. Počínaje vystavením pouhých tří figurek Svaté Rodiny v uvedeném roce, přibývá u jesliček každým rokem počet daráčků, přicházejících se podívat a poklonit se "českodubskému" Jezulátku.

Zajímavostí zdejšího Betléma, vznikajícího v rukou tří místních umělců - Jiřího Havelky, Jindřicha Součka a Jany Nejedlové, je kromě neustále přibývajícího počtu figur a jejich netradiční velikosti (cca 90 cm) také to, že každá z postav má svůj svébytný vztah k našemu regionu, každá představuje skutečnou historickou osobnost nebo človíčka ze současnosti, kteří v Českém Dubu zanechali či dodnes zanechávají své stopy. Na místě tak může pozorný návštěvník potkat nejen část českodubské historie vyřezané do dřevěných špalíků, ale při troše štěstí i některou z jejich živoucích předloh.

V roce 2019, ke sto letům založení Podještědského muzea, mezi betlémské daráčky slavnostně přibyli dva páni Zakladatelé - místní řídící učitel, patriot a zakladatel českodubského muzea (1919), Václav Havel, a jeho jmenovec, velmož Havel z Lemberka, manžel sv. Zdislavy, zakladatel zdejší johanitské komendy (1237).

www.muzeumceskydub.cz