Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Testovací místo pro kamiony na Trojmezí zůstane u Hrádku nejméně do pátku

18. 02. 2021 | 12:29

Testovací místo pro řidiče kamionů, které od nedělního večera funguje u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku, tam zůstane nejméně do pátku. Zájem o testování roste, ve středu tam provedli už 239 odběrů, z toho dva testy byly pozitivní, řekl dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. V předchozích dnech žádný z testů pozitivní nebyl.

testyHradek
Foto: twitter HZS LK

Hasiči zajišťují odběrovému týmu zázemí včetně vyhřívaného stanu, při odběrech se podle kapacit střídají zdravotníci společnosti SMŽO-MEDIC s mobilním týmem hasičů. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se bude o dalším působení odběrového stanoviště na česko-polské hranici jednat. "Máme informaci, že ministerstvo zdravotnictví by si přálo, abychom to antigenní místo provozovali do 15. března," řekl.

Zřízení testovacího místa souvisí s rozhodnutím Německa, které od neděle zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se dostanou jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu musejí předložit koronavirový test, a i když je negativní, čeká je dvoutýdenní karanténa. Výjimku mají nákladní dopravci a také pendleři, jejichž práci vyhodnotili Němci jako nezbytnou.

Liberecký kraj žádný přechod do Německa určený pro kamiony nemá. Jediný hraniční přechod Petrovice - Lückendorf je určen pro dopravu do 3,5 tuny. Řidiči kamionů proto využívají přechod v Hrádku nad Nisou, odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území do Německa. Podle krajské policejní mluvčí Jany Světlé je na obou místech klid. Policie dohlíží na plynulost dopravy u Hrádku. "U odběrového místa pravidelně čeká kolem deseti až 20 kamionů, větší ruch je tam dopoledne," řekla ČTK.

čtk