Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Chrastavě chystají demolici zchátralé ubytovny Kovák, město o ni usilovalo deset let

07. 02. 2023 | 15:01

V Chrastavě na Liberecku začaly přípravné práce na demolici zchátralé ubytovny Kovák u vjezdu do města. O zbourání léta nevyužívané budovy usilovalo město bezmála deset let. Na místě ubytovny vyroste supermarket Lidl, první návštěvníky by měl přivítat nejpozději příští rok. Úprava čeká i přilehlou křižovatku, zda tam bude kruhový objezd, nebo jen semafory, ale zatím není rozhodnuto, řekl dnes ČTK starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

chrastava kovak
Archivní foto

"Podoba křižovatky se teď řeší na odboru dopravy, necháváme to na posouzení odborníků, první varianta je ale kruhový objezd," dodal Canov. Kruhový objezd by podle něj zajistil nejen plynulý výjezd z parkoviště Lidlu ale i napojení sjezdu do města ze silnice I/35 od Liberce a také napojení výjezdů z parkovišť dalších obchodů, které už v tomto místě jsou, do křižovatky.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, kapacita přitom nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen, od té doby je prázdný a chátrá. Majitel chtěl sice dům přestavět na malometrážní byty. Projekt ale zastupitelé odmítli, nevěřili, že by tam znovu nevznikla problémová ubytovna.

Radnice léta usilovala o to, aby zchátralá budova zmizela, první demoliční výměr vydali úředníci města v lednu 2014. Podle Canova hrozilo, že by rozpadající se stavba mohla někoho vážně zranit, nebo i zabít. Demoliční výměr ale opakovaně krajský úřad rušil. Vše se posunulo, až když budovu a okolní pozemky získal Lidl. Město kvůli plánované stavbě supermarketu dokonce změnilo územní plán. "Nejvíc se těším, až ten Kovák začne opravdu fyzicky mizet," dodal Canov.

To ale ještě chvíli potrvá, firma PB Scom z Hranic na Přerovsku, která bourání zajišťuje, má na práce čas do konce března. Podle vedoucího demolic Romana Turečka je před nástupem těžké techniky nutné demontovat okna a dveře a také zabezpečit inženýrské sítě. "V zadní části lepenka na střeše obsahuje azbesty a hygiena trvá na tom, abychom to před odstraněním zajistili nátěrem," řekl ČTK. Při teplotách, které se teď drží pod bodem mrazu, je ale nelze použít. "Potřebujeme alespoň pět stupňů," dodal Tureček. Těžké stroje tak podle něj nastoupí nejdřív za dva týdny.

čtk