Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonném v Podještědí začala rekonstrukce mostu přes Kněžický potok na I/13

23. 03. 2023 | 19:53

V Jablonném v Podještědí na Liberecku začala rekonstrukce mostu přes Kněžický potok na hlavní silnici I/13 z Liberce na Děčín. Za částečné uzavírky s kyvadlovým provozem řízeným semafory zahájila stavební firma demolici části mostu, sdělila dnes ČTK Dana Zikešová, severočeská mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem. S dopravním omezením tam musí motoristé počítat až do října, kdy by měl být nový most hotový.

kněžice
Twitter ŘSD LK: V Jablonném v Podještědí na sil. I/13 opravujeme most přes Kněžnický potok. Za částečné uzavírky s kyvadlovým provozem řízeným semafory nyní probíhá demolice části mostu a osazování mostního provizoria, po němž budou řidiči od 10. dubna jezdit obousměrně.

Mosty na hlavním tahu u Jablonného jsou podle ŘSD ve velmi špatném stavu na stupni šest sedmibodové škály. Už loni tam nechalo ředitelství opravit most u benzinové čerpací stanice. Zakázku na rekonstrukci mostu přes Kněžický potok za 24 milionů korun včetně DPH získala ve veřejné soutěži společnost Strabag. Po zdemolování části mostu tam vybuduje most provizorní, na který bude doprava převedena zachován v obou směrech, provoz bude. "Řidiči po něm budou jezdit od 10. dubna," doplnila Zikešová.

V těchto místech nejde o jedinou stavbu, která dopravu zkomplikuje, rekonstrukce za více než 11 milionů korun čeká také most přes Heřmanický potok o pár set metrů dál směrem na Děčín. Tam bude podle Zikešové také zachován provoz v obou směrech, povede ale po zúžené současné konstrukci. "I zde bude kyvadlový provoz řízen semafory pouze v některých fázích výstavby," dodala.

Na frekventované komunikaci, po které denně projede až 14.000 aut, se pracuje už několik let. V letech 2020 a 2021 se pracovalo na opravě silnice od Kunratic u Cvikova směrem ke Lvové, loni prošel náročnou rekonstrukcí průjezd Rynolticemi. Práce za 28 milionů korun tam trvaly pět měsíců a tvořily se tam několikakilometrové kolony.

Dopravní omezení čekají motoristy i dál ve směru na Děčín na navazující silnici I/9 od Svoru na Nový Bor na Českolipsku, kde loni v srpnu začaly práce na rozšíření zhruba tříkilometrového úseku z dvoupruhu na čtyřpruh. Projekt za 545 milionů korun má být hotový příští rok. Staví se za provozu, řidiči tam proto musí počítat s těžkou stavební technikou. U Nového Boru stavbaři také zbourali most, ještě letos ho nahradí nový. Motoristé musí místo objíždět po takzvaném bypassu, kde je rychlost snížená na 30 kilometrů v hodině.

čtk