Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začaly práce na stavbě úpravny vody v Machníně. Jde o první projekt spolufinancovaný z Fondu Turów

22. 06. 2023 | 15:51

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes začaly práce na stavbě nové úpravny vody v části Machnín. Zajistí dostatek pitné vody pro obyvatele na Hrádecku a Chrastavsku postižené úbytkem vody v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném dole Turów. Jde o první projekt spolufinancovaný z Fondu Turów. Úpravna by měla být hotová v listopadu 2025, řekl při dnešním slavnostním zahájení stavby generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Machninupravnavodymachnin1
Foto: Artur Irma

Na projekt za 164,5 milionu korun získala SVS bezmála 56 milionů korun z Operačního programu životní prostředí, zbylých 108,5 milionu korun přidá Fond Turów, do něhož dala polská strana na kompenzace 35 milionů eur (v přepočtu 832 milionů Kč). "Aktuálně je na transparentním účtu téměř 896 milionů korun, ty peníze jsou připravené na všechny podobné stavby. Princip je jednoduchý - to, co nejde zafinancovat z evropských nebo národních dotací, budeme kofinancovat z Fondu Turów," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Stavba byla zahájena tradičním poklepem, foto LK

Nová úpravna bude na místě staré úpravny postavené ve 30. letech minulého století, která ale byla od roku 2005 mimo provoz. Budovu už zbourali a na jejím místě bude moderní zařízení. "Nahradí zdroje pitné vody na Chrastavsku a Hrádecku, je ale potřeba tu vodu tam dostat, což si vyžádá výstavbu zhruba 12 kilometrů dlouhého přivaděče do Uhelné. Nebude se stavět celý, tři kilometry se budou rekonstruovat a čtyři kilometry budou úplně nové," doplnil Špičák. Náklady firma odhaduje na více než 300 milionů korun.

Foto: Artur Irma

Také v Hrádku nad Nisou jsou už připraveni začít s výstavbou potrubí, které vodu dovede až do Václavic. "Máme vysoutěženého zhotovitele, máme vodoprávní povolení a jakmile se spustí na Státním fondu Životního prostředí výzva, která by měla podpořit rozvoji vodárenské infrastruktury pitné vody, tak okamžitě podáváme žádost a budeme čekat, jak dopadneme. Chci věřit, že příští rok se vodovod ve Václavicích spustí," řekl starosta Hrádku Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj). Stavba podle něj přijde na 155 milionů korun. "Bez dotací bychom si to nemohli dovolit," dodal.

Kvůli zajištění vody pro zhruba 15.000 obyvatel u hranic s Polskem připravily SVS a také Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) projekty za více než 1,5 miliardy korun. Přípravu projektů na Frýdlantsku zkomplikovala jednání s vlastníky pozemků. Ve středu ale podle Půty FVS podepsala smlouvu s projektantem na frýdlantskou část opatření, která se mají v okolí dolu Turów realizovat. V nejbližších dnech by pode Půty také měla začít na polské straně stavba valu, který obyvatele na české straně hranice ochrání před hlukem a prachem z dolu.

Foto: Artur Irma

SVS připravuje čtyři projekty dohromady za 680 milionů korun, vedle rekonstrukce úpravny v Machníně počítá také s výstavbou nového přivaděče z Machnína do Hrádku nad Nisou a nových vodovodů v Chrastavě a Hrádku. Přípravu projektů na Frýdlantsku komplikují podle předsedy představenstva FVS Dana Ramzera jednání s vlastníky pozemků. Firma počítá s modernizací úpravny vody ve Frýdlantu a zajištěním nových zdrojů vody a také s výstavbou vodovodů směrem na Bulovku a Dětřichov. Náklady odhaduje na 825 milionů korun.

čtk