Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech se od začátku léta nezastavili. Ovoce je letos víc než loni

09. 10. 2022 | 8:11

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech na Liberecku se v posledních dnech nezastavili. Ovoce je mnohem víc než loni, urodila se hlavně jablka, řekla ČTK za provozovatele Dagmar Syslová. Takový zájem podle ní nepamatují. V minulosti měla firma stále zákazníky, kteří přijížděli pravidelně, teď se objevuje i mnoho nových. Zájem o zpracování ovoce na mošty a zejména na pálenku výrazně vzrostl. Lidé ale podle ní přivážejí ovoce ke zpracování i jen tak, aby neshnilo, a nic za to nechtějí.

Mostarnarynoltice-00
Foto: Mad

"Letos je nadměrná úroda, možná třikrát větší než minulý rok, jablek je požehnaně, švestek je tady na Liberecku taky docela dost. Příjem ovoce jsme ale zatím nezastavili, nechceme lidi odmítat," doplnila Syslová. Ovoce pro pálení tu letos začali přijímat na začátku prázdnin, podnik nabízí nejen vypálení přivezeného kvasu, ale také zpracování dovezeného čerstvého ovoce, které tu nechají v kontrolovaných podmínkách zkvasit a pak pro zákazníka vypálí. Ovoce by mělo být zralé, ale nikoli plesnivé či nahnilé.

Část lidí si ale kvas dělá sama a objednávají si pak jen termín pálení. "Tohle pálení se dělá vždy v pátky a soboty, všechny termíny až do ledna už ale máme zaplněné," doplnila Syslová. Zájem je podle ní obrovský, přestože i oni museli kvůli zvyšování nákladů zdražit. "Ceny jsme ale zvedli u pálenky jenom o deset korun na litru, mírně zdražil i mošt, za pět litrů pasterovaného moštu zaplatí zákazník 95 korun, litr 50procentního alkoholu z pálení je za 230 korun," dodala.

Pálení začíná letním ovocem, což jsou většinou třešně a višně, pak to pokračuje jablky, hruškami a končí švestkami. V Křižanech mají kotel na 300 litrů kvasu, minimálně je ho tak třeba k pálení dodat 150 litrů. Třeba u třešní to znamená jich nasbírat víc než 150 kilogramů, váží se i s peckami, odpeckovává se až hotový kvas, kdy je snazší pecky odstředit. Zákazníci křižanské firmy ale častěji využívají možnosti dovézt čerstvé ovoce a kvas si nechat vyrobit přímo v pálenici. Dovezené kvasy tak podle Syslové pálí většinou dva dny v týdnu a zbylých pět dní ty, které sami připravili a mají je na skladě.

čtk