Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Rynolticích skončila po více než pěti měsících rekonstrukce průtahu na I/13

12. 09. 2022 | 18:42

V Rynolticích na Liberecku skončila po více než pěti měsících dopravní omezení na hlavní silnici I/13 spojená s rekonstrukcí průtahu obcí. Projekt za 28 milionů korun začal na konci března a po většinu doby tam provoz kyvadlově řídily semafory, ve špičkách se na rušné komunikaci tvořily i několikakilometrové kolony.

rynoltice2
V Rynolticích na silnici I/13 o víkendu skončily stavební práce a místo je pro řidiče opět obousměrně průjezdné. Jednalo se o společný projekt s obcí v celkové hodnotě 28 mil. Kč bez DPH. Zdrroj: twitter ŘSD LK

Rekonstrukce o víkendu skončila, úsek je opět obousměrně průjezdný, sdělila dnes v tiskové zprávě Dana Zikešová, severočeská mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které bylo investorem.

"Na místě byla provedena obnova krytu vozovky, oprava silniční kanalizace, zhotovení vjezdových ostrůvků, úpravy přechodů pro chodce a souvisejícího osvětlení. Dále došlo k úpravě autobusových zastávek a křižovatek, ale i obnově dopravního značení," popsala rozsah prací Zikešová. ŘSD zaplatilo 18 milionů korun, zbylých deset milionů dala obec, která investovala do chodníků, veřejného osvětlení a obnovy místní komunikace. Díky úpravám silnice se výrazně zvýší bezpečnost chodců v obci, na vjezdech přibyly ostrůvky, které by měly auta zpomalit.

Na vytížené trase z Liberce na Děčín nejde o jedinou stavební akci. Omezený je provoz také u Bílého Kostela, kde ŘSD buduje speciální most pro zvěř. Z pohledu kolizí se zvěří patří tato část silnice I/13 k nejrizikovějším úsekům v Libereckém kraji. Projekt, který počítá s oplocením úseku dlouhého více než tři kilometry, přijde na bezmála 35 milionů korun. V minulém týdnu tam za krátkodobých uzavírek osazovali sedm nosníků takzvaného ekoduktu, dopravní omezení by tam mělo skončit do listopadu.

Obezřetní by měli být motoristé také na navazující silnici I/9 od Svoru na Nový Bor na Českolipsku, kde na začátku srpna začaly práce na rozšíření zhruba tříkilometrového úseku z dvoupruhu na čtyřpruh. Projekt za 545 milionů korun má být hotový v roce 2024. Staví se za provozu, řidiči tam proto musí počítat s omezením. "V místě stavby bude snížená rychlost, v některých obdobích budou dopravu řídit kyvadlově semafory," řekl již dříve ČTK ředitel liberecké Správy Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Wohlmuth. Zatím tam omezení nejsou.

"Součástí stavby je velká okružní křižovatka, na kterou v budoucnu naváže obchvat Svoru," řekl Wohlmuth. Rozšířená silnice bude za mimoúrovňovou křižovatkou u Nového Boru navazovat na obchvat dokončený před pěti lety. Stavba počítá se dvěma mosty přes migrační trasy, které mají zajistit pohyb zvěře mimo silnici. V současné době jsou také na tomto lesním úseku kvůli střetům se zvěří často dopravní nehody. První práce tam začaly už v lednu, kvůli rozšíření komunikace na dvojnásobek museli vykácet podél silnice pás lesa.

čtk