Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu dokončili rekonstrukci atletického stadionu za 19,5 milionu. Národní sportovní agentura na obnovu nepřispěla

25. 09. 2024 | 16:15

Ve Frýdlantu na Liberecku dokončili rekonstrukci atletického stadionu, sloužit bude školám a sportovním oddílům. Sportoviště za zimním stadionem chce radnice otevřít i sportující veřejnosti. Obnovu nevyhovujícího areálu za 19,5 milionu korun financovalo město ze svého, se žádostí o dotaci z Národní sportovní agentury (NSA) neuspělo, řekl při dnešním slavnostním otevření ČTK místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

ovalfrydlantTOP
Foto: Artur Irma

Atletický ovál neodpovídal potřebám 21. století, byl škvárový, a kromě doskočiště pro skok do dálky, které bylo také nedostatečné, neměl žádné další zázemí pro atletiku. "Dráha byla někdy z 50. let, když tady běhali prvňáčci, tak byli celí zahalení ve škvárovém prachu," popsal stav oválu místostarosta. Frýdlant měl podle něj několik let připravený projekt na modernizaci areálu, nedařilo se na něj ale získat dotace. Nakonec ji proto financoval ze svého, bez dotací v obavě, že při dalším čekání náklady porostou.

Škváru nahradil tartan, ovál má čtyři dráhy, přibyla výseč pro hod koulí, doskočiště pro skok daleký a také multifunkční hřiště pro volejbal, nohejbal a další sporty. "V nezměněné podobě zůstal jen fotbalový trávník uprostřed stadionu," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS). Město podle něj do obnovy a údržby sportovišť investovalo v minulých letech přes 100 milionů korun, aktuálně staví u sousedního zimního stadionu nové kabiny se zázemím pro sportovce.

Foto: Artur Irma

"V pondělí tam budeme stěhovat malé hokejisty, takže budeme moct obsluhovat spodní patro. Stavba bude dál pokračovat ve vrchním patře, kde potom budou mít kabiny sportovci z atletického hřiště, fotbalisti nebo tenisti," řekl Stodůlka. Hotové budou kabiny v příštím roce. Tento projekt je podle něj výrazně dražší než ovál, stavba přijde na 65 milionů korun. Deset milionů ale získal Frýdlant z nového programu na obnovu sportovní infrastruktury, který letos zřídil Liberecký kraj. K dispozici v něm bylo 45 milionů korun.

V Libereckém kraji nejde o jediný podobný projekt, na obnově atletického stadionu ze 60. let minulého století pracují také třeba v Semilech. Rekonstrukce sportoviště přijde město na 60 milionů korun, 12 milionů získalo z krajského programu. Pracuje se také na atletickém stadionu v Turnově na Semilsku, nový bude povrch běžeckého oválu i sektory pro skok do výšky, hod oštěpem nebo skok do dálky. Oprava přijde na 5,5 milionu korun, 1,5 milionu přidá Liberecký kraj. Modernizaci městského stadionu za 47 milionů korun připravuje Česká Lípa.

čtk