Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu vznikla lezecká stěna s 21 bouldrovými cestami pro trénink horolezců

16. 11. 2022 | 8:15

Speciální lezeckou stěnu s 21 bouldrovými cestami s obtížností v rozsahu od začátečníků po pokročilé vybudovalo v tělocvičně základní školy v Husově ulici Město Frýdlant. V budoucnu by mohla být stěna využívána pod vedením odborníka i pro kondiční lezení frýdlantských sportovních oddílů či kroužků, nebo pro výuku tělesné výchovy.

horolezkyně climber-486023 1280
Ilustrační foto

„Lezeckou stěnu jsme nechali vybudovat po domluvě s členy horolezeckého oddílu ve Frýdlantu a umístili jsme ji do tělocvičny v základní škole Husova, která není doposud tolik využívána a ukázala se jako nejvhodnější. Stěna nabízí různé obtížnosti cest. Ty pro malé děti jsou nejjednodušší a nejkratší, následně se obtížnost zvyšuje. V jeden okamžik na ní může lézt najednou až 10 lidí,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Stěna, která město přišla na zhruba 710 tisíc s DPH, je postavena tak, že při odborném vedení není třeba lezce jistit. „Přesto kvůli zvýšení bezpečnosti necháme doplnit jistící oka, aby si třeba i děti mohly vyzkoušet lezení ve větší výšce na obtížnějších trasách s jistícím lanem,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu.

„Jednotlivé chyty je možné demontovat za pomoci imbusového klíče a postavit dle potřeby nové bouldrové cesty. Podoba stěny se tak může měnit. Malé mobilní části dopadové plochy, která je vysoká 30 cm, lze využít i v rámci tělesné výchovy na jiné aktivity. S největší částí dopadové plochy ale není dovoleno z důvodu bezpečnosti pod stěnou manipulovat,“ upozorňuje Kateřina Korečková z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Využití nové lezecké stěny bude definováno podrobným provozním řádem, který bude vypracován na základě podnětů, požadavků a zkušeností zástupců ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, Města Frýdlant a horolezeckého kroužku.

www.mesto-frydlant.cz