Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu začala rekonstrukce kabin pro sportovce za 69 milionů, stará budova jde k zemi

15. 03. 2024 | 18:50

Ve Frýdlantu na Liberecku začaly práce na rekonstrukci kabin pro sportovce. Projekt, který včetně DPH přijde bezmála na 69 milionů korun, je letos největší investiční akcí města. Stará nevyhovující budova jde k zemi, nahradí ji nová, hotová by měla být do října příštího roku, řekla ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková. Na stavbu chce město žádat dotaci z nového dotačního programu Libereckého kraje.

kabiny březen
Foto z www.mesto-frydlant.cz

"Kabinový blok u zimního stadionu je z počátku 90. let, je naprosto nevyhovující jak kapacitně, tak energeticky. A to nemluvím o tom, že šatny opravdu neodpovídají 21. století a chybí například tolik potřebné odvětrávání. V minulosti jsme sice hledali způsob, jak kabiny zateplit, opravit, ale nakonec jsme vyhodnotili, že nejschůdnějším řešením je ty staré zbourat a postavit nové," doplnil místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

Nové kabiny nebudou podle místostarosty sloužit jen hokejistům, ale i dalším sportovcům, kteří využívají okolní sportoviště. "Soutěžili jsme to jako kompletní zakázku, to znamená demolici, novou stavbu a revitalizaci okolního prostoru včetně komunikací a parkovacích ploch. Vítězná cena je 65,44 milionu korun včetně DPH, k té musíme ještě připočítat vynucené elektro přeložky, technický, bezpečnostní a památkářský dozor v celkové sumě 3,21 milionu korun," řekl Stodůlka.

Stavba je rozdělena do dvou etap. "První etapa probíhá právě teď a po demolici starého kabinového bloku bude pokračovat výstavbou nového. V rámci první etapy také dojde na přeložky inženýrských sítí. Tato první etapa by měla skončit do konce září tohoto roku. V etapě druhé pak bude budova kabin kompletně dokončena a dojde také k revitalizaci zpevněné plochy a vybudování parkovacích stání a osvětlení," dodal Stodůlka.

Část nákladů by Frýdlantu mohla pokrýt dotace z nového programu Libereckého kraje určeného na velké investice do sportovišť. Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce je v něm 45 milionů korun. Podle hejtmanova náměstka Jiřího Čeřovského (ODS) reagoval kraj jeho zřízením na poptávku měst a obcí, které se snažily získat na své projekty dotace z Národní sportovní agentury (NSA), ale neuspěly. Žádosti bude možné podávat od 25. března do 15. dubna, získat mohou obce a jejich organizace od tří do 12 milionů korun, maximálně ale 20 procent z uznatelných nákladů.

čtk