Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu začaly práce na nové stezce pro cyklisty a pěší kolem zámku. Hotová bude do konce listopadu

17. 06. 2021 | 10:40

Ve Frýdlantu na Liberecku začaly práce na nové stezce pro cyklisty a pěší kolem zámku. Nová stezka podél částí ulic Bělíkova a Zámecká by měla výrazně zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů na těchto poměrně frekventovaných silnicích. Včetně nezbytné přeložky elektrického vedení přijde projekt na 6,5 milionu korun. Radnici se podařilo získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), a z vlastního tak zaplatí jen 274.000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Martina Petrášková.

frýdlant zahájení stavby cyklo 7
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Nová stezka povede od garáží u Střelnice kolem střední školy hospodářské a lesnické a navazovat bude na již fungující dráhu pro in-line bruslení. "Získání dotace bylo koncem května pro Frýdlant opravdu velmi dobrou zprávou. Usilovali jsme o stezku, která zvýší bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu v této lokalitě, už řadu let, její výstavbu ale zdržely záležitosti s pozemky, na kterých má vzniknout. Ty jsou v současné době už vyřešené," uvedl starosta Dan Ramzer (ODS).

Hlavním cílem projektu je zvýšení bezpečnosti. "Zámeckou chodí lidé na procházky, k Hradu a zámku Frýdlant, do pivovaru nebo na tenisové kurty a v Bělíkově ulici sídlí střední škola hospodářská a lesnická, kde studuje na 600 žáků. Takže lidí tam denně projde nebo projede na kole opravdu hodně. Pohyb po současné krajnici není příliš bezpečný a to ani v době, kdy jsou příznivé klimatické podmínky, v zimě je pak ještě nebezpečnější," uvedl místostarosta Jiří Stodůlka (ODS), který má komunikace ve městě v gesci.

Foto: www.mesto-frydlant.czKvůli složitým jednáním s vlastníky sousedních pozemků se příprava projektu protáhla na více než dva roky, jednání skončila až loni v létě. "Stezka pro cyklisty a chodce bude koncipována jako smíšená, bude dlouhá 693 metrů a bude samozřejmě osazena lampami veřejného osvětlení," doplnila Dana Kiliánová z investičního oddělení města. Hotová má být stezka do konce listopadu.

čtk