Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vláda na svém dnešním jednání schválila podání žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

22. 02. 2021 | 18:27

Vláda na svém dnešním jednání schválila podání žaloby na Polsko kvůli dolu Turów. Reaguje na porušování evropských směrnic ze strany polských úřadů, které potvrdila i Evropská komise ve svém stanovisku z prosince 2020. Těžba na dole Turów probíhá nezákonně, přesto v ní polská strana stále pokračuje a na české námitky nereaguje. Podání žaloby k Soudnímu dvoru Evropské unie je tak jediným prostředkem, jak se může Česko bránit, ochránit lidi ohrožené těžbou uhlí a zamezit ničení životního prostředí. K žalobě se brzy může přidat i Německo, kde se nyní o tomto kroku debatuje. Organizace Greenpeace i Sousedský spolek Uhelná sdružující místní lidi podání žaloby vítají.

turow10
Foto: Artur Irma

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR, říká: 

“Jsme rádi, že česká vláda vyslyšela naše výzvy a hájí práva svých občanů proti arogantní těžební společnosti. Polská strana dlouhodobě s Českem nekomunikovala a odmítala se zabývat jeho požadavky. Nevěříme, že může dojít ke zlepšení, i kdyby Polsko po podání žaloby slíbilo vyjít Česku vstříc. Je důležité, aby se ministři teď nenechali opít planými sliby či nedostatečnými kompenzacemi a žalobu nestáhli. Doufáme, že nezákonná těžba bude zastavena a porušování evropských směrnic již nebude beztrestné. Věříme, že pitná voda, čisté životní prostředí a kvalitní život lidí jsou více, než zisky uhelných firem.” 

Milan Starec, člen Sousedského spolku Uhelná:

“Tento velice důležitý krok naší vlády přichází doslova za pět minut dvanáct, jelikož některé rodiny v okolí doslova bojují o každou kapku vody. Od všech odborníků slyšíme názor, že zmírnit riziko úplné ztráty vody je možné pouze zastavením dalšího rozšiřování dolu směrem k našemu území. Doufáme tedy, že naše vláda pro to udělá maximum a Evropský soudní dvůr rozhodne ve věci předběžného opatření v náš prospěch.”

Těžba se přibližuje k českým obcím a problémy, které způsobuje, se prohlubují závratným tempem. Důl Turów narušuje spodní vody na českém území, a tím ohrožuje zásobování pitnou vodou pro desetitisíce lidí v Libereckém kraji. Těžbu provází také hluk a znečištění ovzduší prachovými částicemi. Spalování vytěženého uhlí uhlí navíc prohlubuje klimatickou krizi. Podle nedávné německé studie způsobuje důl Turów i sesuvy půdy a hrozí, že se místní řeka Nisa propadne do dolu.

Proti dolu Turów se na české straně zvedla vlna odporu. Zhruba pět tisíc lidí poslalo proti rozšíření dolu připomínky v rámci procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Petici proti dolu, kterou organizace Greenpeace sbírala spolu s Libereckým krajem a místními obcemi, podepsalo přes 13 tisíc lidí. Stovky lidí se několikrát sešly na Trojmezí u Hrádku nad Nisou a protestovali proti dolu. Přes tři tisíce lidí podepsalo také petici za podání žaloby na Polsko.

TZ/Luboš Pavlovič