Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce dílů pro auta LUKOV Český Dub vsadil na samotestování svých 500 zaměstnanců

12. 03. 2021 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Na samotestování svých 500 zaměstnanců vsadil výrobce plastových dílů pro automobily LUKOV Plast v Českém Dubu na Liberecku a také třeba liberecká Magna Exteriors (Bohemia). Zatímco v některých podnicích v takovém případě stačí zaměstnavatelům čestné prohlášení, v Lukovu i Magně výsledky testů dokumentují. Otestovaní jsou už všichni zaměstnanci, každý má složku, kam se výsledky testů ukládají pro případ kontroly, řekla dnes ČTK Kateřina Arnoldová, která má testování v Lukovu na starosti.

covid test-5905183 1280
Ilustrční foto

V Lukovu testovali namátkově zaměstnance dávno předtím, než to nařídila vláda. "Máme samotestování ze slin, proškolili jsme všechny zaměstnance a udělali jsme pro ně i instruktážní video. Výsledky jsou velmi dobré, jediného člověka posíláme na PCR test," doplnila Arnoldová. Pro firmu testování znamená zvýšené náklady. Stát sice na každý test přispívá 60 korunami, stejnou částku ale musí zaplatit i sama firma, jen za testy to znamená týdně 30.000 korun. "Levnější testy na trhu nebyly, potřebovali jsme je rychle," dodala.

LUKOV Plast se zaměřuje na vývoj, výrobu a montáž plastových, kovových a elektronických dílů pro zákazníky hlavně z automobilového průmyslu. Firma pracuje v nepřetržitém provozu, pětinu zaměstnanců tvoří cizinci. Kvůli koronaviru zavedl podnik už před rokem přísná opatření. Závod rozdělili do barevných zón, aby se lidé nepotkávali. Všem měří teplotu, přísná pravidla platí pro návštěvy i pro řidiče kamionů. "Díky tomu jsme ale měli za celou dobu jen ojedinělé případy nákazy, které výrobu v podniku neohrozily," dodala Arnoldová.

Povinné testování v podnicích nařídila minulý týden vláda, od středy testují také úřady. "V Magně testujeme už od podzimu 2020, kdy jsme preventivně zahájili testování antigenními testy, abychom snižovali riziko šíření nákazy koronaviru v naší společnosti. Byl to další krok rozšiřující již tak širokou škálu opatření, které jsme přijali hned na začátku pandemie," sdělil na dotaz ČTK personální manažer společnosti Jan Záruba.

Výrobce plastových dílů pro automobily Magna patří s 1800 pracovníky k největším libereckým zaměstnavatelům, loni v létě byl jedním z ohnisek nákazy, když se nakazily desítky lidí a další museli do karantény. Zaměstnance otestovali během dvou dnů, pozitivních bylo podle Záruby 0,9 procenta. "Používáme samotestovací sady schválené ministerstvem. Výsledky a statistiky zaznamenáváme do aplikace, kterou jsme si interně vytvořili. Stejný postup je nařízen všem spolupracujícím dodavatelům a externím firmám, které vstupují do našeho areálu," dodal Záruba.

S testováním ve firmách pomáhají i závodní lékaři, ale také třeba Český červený kříž. "Strhla se obrovská vlna zájmu a požadavků jak od firem, tak institucí. Už po dvou dnech jsme museli všechny odmítat, víc bychom toho nedokázali zvládat," řekl ČTK ředitel Oblastního spolku ČČK Liberec Ondřej Hradec. Dva mobilní testovací týmy, které vyjíždějí do podniků a úřadů, sestavili také zdravotníci Léčebny respiračních nemocí Cvikov, a provozují i stacionární odběrové místo. "Denně dokážeme udělat kolem 150 až 250 testů," řekl ČTK ředitel léčebny Rudolf Focke.

V kraji aktuálně působí 14 odběrových míst, která nabízejí antigenní testování a kvůli rostoucí poptávce rozšířila provozní dobu. Za poslední týden provedla přes 19.000 antigenních testů.

čtk