Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Základní škola ve Frýdlantu má další tři učitele nakažené covidem, přesto ve středu otevře

08. 09. 2020 | 14:36

Základní škola ve Frýdlantu na Liberecku má další tři učitele nakažené koronavirem, případů je celkem pět. Ve středu přesto zahájí prezenční výuku na dvou svých pracovištích úplně a na třetím alespoň pro první stupeň. ČTK to dnes sdělil ředitel školy Petr Kozlovský. V karanténě měla škola 33 ze zhruba 60 pedagogů a asistentů, pro 15 z nich ale dnes skončí.

škola diteskolaPrsty
Ilustrační foto

Základní škola ve Frýdlantu má tři pracoviště v ulicích Purkyňova, Husova a Bělíkova, kam chodí 925 dětí. Před zahájením školního roku se nákaza koronavirem potvrdila u jednoho z pracovníků školy, s nímž byla většina pedagogického sboru v kontaktu. Karanténa byla nařízena 15 učitelům. Všechna tři pracoviště proto zůstala 1. září zavřená a výuka probíhala na dálku, distančně. Provoz chtěla škola zahájit pro všechna tři pracoviště tuto středu, před několika dny ale test odhalil přítomnost koronaviru u dalšího učitele a do karantény tak muselo nastoupit dalších 18 učitelů.

Dnešní opakované testy u učitelů, kteří byli v kontaktu s prvním nakaženým, byly negativní. Ze skupiny 18 pracovníků školy, kteří byli v kontaktu s druhým nakaženým, měli dnes pozitivní test tři. "Ostatní mají sice negativní, každopádně zůstávají v karanténě a měli by se v neděli 13. září podrobit kontrolnímu testu," uvedl Kozlovský. Prakticky to znamená, že pro druhý stupeň na pracovišti v Husově ulici nemůže škola zatím zajistit prezenční výuku. "Pro druhý stupeň na tomto pracovišti bude nadále zajištěna distanční formou. Bude to kombinace online výuky a zadávání úkolů na dálku," řekl ředitel školy. Týká se to asi 200 dětí. Pokud budou nedělní testy u učitelů v karanténě negativní, do školy by mohli spolu se školáky nastoupit nejspíš 15. září.

Škola ve Frýdlantu je jediná v Libereckém kraji, která se kvůli nákaze koronavirem uzavřela celá. U dalších se to většinou týká jen jedné třídy. Minimálně jeden případ nákazy koronavirem se objevil zatím na 11 školách v Libereckém kraji. "Jde o tři střední a osm základních škol," řekla dnes ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. V Libereckém kraji je 249 základních a středních škol.

čtk