Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Železniční spojení z Liberce do Žitavy přerušilo poškození kabelu v Německu, zajištěna je náhradní autobusová doprava

15. 10. 2024 | 14:18

Poškození optického kabelu v Německu přerušilo železniční spojení z Liberce do Žitavy a dál do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, které zajišťuje německá společnost Die Länderbahn pod značkou Trilex. Vlaky z Liberce končí v příhraničním Hrádku nad Nisou, dál je zajištěna náhradní autobusová doprava. Narušený je provoz mezi Ebersbachem a Žitavou a také na lince mezi Hrádkem nad Nisou a Varnsdorfem, která jezdí přes Německo. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

vlak zezadu
Foto: LK

Podle vyjádření společnosti Die Länderbahn je příčinou výpadku vandalismus. Úmyslné poškození optického kabelu na německém území vyřadilo z provozu zabezpečovací zařízení. Porucha se dotýká také informačních systémů na německých nástupištích, kde se zrušené spoje nezobrazují. "Pro úseky přerušeného provozu byla zřízena mimořádná autobusová doprava, tudíž v současné době jezdí na každém z těchto úseků dva autobusy bez pevného jízdního řádu. Všechna spojení, bohužel, nelze spolehlivě nahradit," uvedl dopravce.

Trať z Liberce na Žitavu slouží hlavně regionální dopravě a denně ji podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) využije kolem 2500 cestujících. Provoz na trati je přerušený od pondělních 19:00. Vadné zabezpečovací zařízení je součástí železniční infrastruktury provozované německou společností DB InfraGO. Rozsah poškození správce infrastruktury vyhodnocuje.

Die Länderbahn (dříve Vogtlandbahn) jezdí v Libereckém kraji od prosince 2010, kdy na základě veřejné soutěže převzal od Českých drah železniční spojení z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu a Seifhennersdorfu. V prosinci 2014 převzal dopravce také vlaky z Liberce do Drážďan a o letních víkendech zajišťuje turistické spojení z Liberce k Máchovu jezeru. Od roku 2021 nahradil německý dopravce České dráhy na lince z Rumburku přes Českou Lípu do Mladé Boleslavi, o rok později začal jezdit také z Liberce přes Českou Lípu do Děčína.

čtk