Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

12. ročník zdokonalovacího projektu pro motorkáře Učme se přežít startuje

09. 04. 2021 | 5:49

Další tisícovka motorkářů projde letos zdokonalovacími kurzy s názvem Učme se přežít. Vzniknou další pomůcky pro výuku v autoškolách a motoškolách. Organizátoři projektu také připravují další speciální seminář a praktický výcvik pro učitele autoškol.

motorkář 1 EDIT SEQ.00 00 18 14.Still032
Foto: LK

Projekt Učme se přežít letos nabízí 18 kurzů bezpečné jízdy. Ty se odehrají na polygonech po celé ČR a již nyní je možné se do nich registrovat na projektových stránkách www.ucmeseprezit.cz.

„Výukový den kombinuje praktický trénink s teoretickými přednáškami. Účastníci procvičují například krizové brzdění, správný průjezd zatáčkou nebo výhybný manévr,“ upřesňuje Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy. Právě Liberecký kraj stál u zrodu projektu a aktivně se zapojuje do jeho organizace.Foto: LKMotocyklisté jsou velmi ohroženou skupinou. Za posledních 10 let evidují statistiky dopravních nehod 766 usmrcených motocyklistů a 4 789 těžce zraněných s následky na celý život. I když se množství vážných následků nehod snižuje, odborníci se shodují, že počet obětí i těžkých zranění je stále vysoký, a apelují, aby se tomuto tématu věnovala větší pozornost.

„Obliba motocyklů v ČR významně roste. Silné stroje přitahují nejen mladé řidiče, ale také střední a starší generaci, přičemž motivací k řízení motorky není doprava, ale spíše zábava a relaxace,“ říká Libor Budina z Autoklubu České republiky.Foto: LKŘada nehod motocyklistů spočívá v nezvládnutí motocyklu v zatáčkách, panickým brzděním a následnými pády, případně střety. Nezkušenost nebo špatné návyky jsou faktory, které k tomu významně přispívají.

Další letošní aktivitou je seminář a speciální výcvikový den pro učitele autoškol a motoškol. Ten je sestaven tak, aby pomohl učitelům při základním výcviku uchazečů o řidičské oprávnění. „Dvoudenní aktivita se zaměřuje na specifické problémy při výuce. Na polygonu se soustředíme zejména na procvičování úkonů, které vyžaduje zkouška. Ty jsou dány vyhláškou a řidič je musí bezpodmínečně zvládat. V rámci letošního semináře také představíme další videosekvence ve výukové online pomůcce,“ upřesňuje Jiří Novotný z Asociace autoškol, který je zároveň jedním z vedoucích instruktorů projektu.Foto: LKSeminář a výcvik pro učitele se uskuteční ve dnech 11.–12. května 2021 v Hotelu Bezděz ve Starých Splavech a autodromu v Sosnové. Registrovat se mohou učitelé také na projektových stránkách www.ucmeseprezit.cz.

TZ