Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autor zrcadlové stěny, nádobí a textilu na Ještědu Karel Wünsch by oslavil devadesát let 

25. 06. 2022 | 10:08

Významným sklářským jménem spjatým se zdejším regionem je Karl Wünsch, výtvarník, který žil v letech 1932 až 2020. Pro Liberečany zůstává neodmyslitelně spojen především s horským hotelem Ještěd, pro který navrhl originální zrcadlovou stěnu, ale také soubory nápojového skla, stolní keramiky a textilu. Některé z těchto ikonických předmětů připomíná v hotelu Ještěd i dnes vitrína s několika exponáty ze sbírky Severočeského muzea v Liberci.
 

sklo (3)
Autor díla: Karl Wünsch, výtvarník, který žil v letech 1932 až 2020.

„Náš kraj obohatila a obohacuje stále řada významných sklářských jmen. Severočeské muzeum se sklu v rámci svých sbírek věnuje a pravidelně představuje veřejnosti to nejlepší, co se v nich nachází,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sklenka ze série vytvořené pro Horský hotel Ještěd.Rodák z Nového Boru zůstal celý život věrný zdejšímu regionu, přesto svou originální tvorbou výrazně přispěl ke skvělému renomé českého skla v domácím prostředí i ve světě. Po absolvování Průmyslové školy sklářské a Vysoké školy uměleckoprůmyslové působil od roku 1959 v tehdejším národním podniku Borské sklo deset let jako podnikový výtvarník a designer. Z té doby pochází dlouhá řada jeho skvělých návrhů a sériových realizací z oborů malovaného, rytého, leptaného, vrstveného, broušeného, hutnického i nápojového skla a rovněž několik pozoruhodných vitráží. Přes nesporné úspěchy v této návrhářské činnosti se v roce 1970 rozhodl pro samostatnou tvorbu – takzvaně na volné noze.

Toto rozhodnutí neukončilo spolupráci s borskými a dalšími českými sklárnami a otevřelo cestu k širokému rozvinutí nových výtvarných cílů. O jejich obdivuhodném rozpětí i o skvělých výsledcích přinesla první výmluvnou informaci výstava Karla Wünsche v Severočeském muzeu v roce 1975. Zahrnovala závěsné talíře z cyklů Sluneční disky a Orchideje, dekorativní poháry, volně tvarované vázy, plastiky a některé práce navržené pro tehdejší Ústředí uměleckých řemesel a podnik zahraničního obchodu Skloexport.
Výstavu doprovázel útlý a hodně svérázný katalog: v kartonovém obalu nabízel ve volném uspořádání spolu s texty v češtině, němčině a angličtině také deset černobílých fotografií Wünschových prací vykopírovaných z negativů vynikajících fotografů Jindřicha Broka a Miroslava Vojtěchovského.

Později dosáhl Karel Wünsch mnoha pozoruhodných úspěchů doma i na mezinárodní scéně a získal řadu ocenění. V roce 2008 byl vyznamenán Poctou hejtmana, roku 2022 obdržel Čestnou medaili města Liberce in memoriam.

LK/Jan Mikulička