Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Červen bude rekordní i pro nejmodernější koupaliště v kraji, turnovskou Maškovu zahradu

27. 06. 2019 | 19:08

Pro některá venkovní koupaliště v Libereckém kraji bude letošní červen rekordní. Sezoně zatím přeje počasí. Na některých přírodních vodních plochách se ale zhoršila kvalita voda, třeba v Hamerském jezeře či koupališti v Zákupech, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Rekordní bude červen pro nejmodernější koupaliště v kraji, které je v Maškově zahradě v Turnově. V provozu je čtvrtým rokem. "Doposud jsme měli nejvíc asi předloni, to bylo 12.500 lidí a na tom čísle jsme už teď," uvedl vedoucí městského areálu Tomáš Špinka. Nebývale plno bylo na turnovském koupališti ve středu, tedy v zatím nejteplejší den letošního roku. Přes den dorazilo 2100 lidí a na večerní koupání dalších 400. "To nepamatuji, navíc, když šlo o všední den," dodal Špinka.

Spokojený je i správce koupaliště v Liberci - Vratislavicích Petr Polda. "Letošní červen je mimořádně dobrý. V červnu máme otevřeno asi posledních deset let a letošní nám vydělal už více než některý červenec," uvedl. Rekordní byla návštěvnost ve středu, kdy přišlo asi 1600 lidí. "Tolik jsme neměli loni za den ani v červenci. Včera (ve středu) to ale bylo i díky škole, měla sportovní olympiádu a začínala tady," uvedl Polda. V úterý bylo na koupališti ve Vratislavicích asi 1000 lidí.

Přibývá lidí, kteří se chodí koupat do Máchova jezera na Českolipsku. "Pláž bývá plná tak z poloviny, včera (ve středu) jsme se blížili už k 1000 lidí," uvedl Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje lodní dopravu na jezeře i hlavní pláž.

Na některých přírodních vodních plochách v kraji se zhoršila kvalita vody, zákaz koupání zatím není nikde. Za nevhodné ke koupání považují hygienici přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Znečištění je na čtvrtém stupni z pěti. Koupaliště má kolísavou kvalitu přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro indikátor fekálního znečištění. Po vypuštění a vyčistění se sice kvalita vody zlepšila, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý, a berou v potaz i výsledky z předchozích let.

Na stupni tři je kvůli zvýšenému výskytu sinic Máchovo a nedaleké Hamerské jezero. Koupání v obou jezerech hygienici nedoporučují citlivým jedincům, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Mírně zhoršenou kvalitu, což obvykle značí snížená průhlednost, mají další čtyři rekreační vodní plochy v kraji. Na stupni dva jsou koupaliště v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, v Nedamově u Dubé a Zákupech na Českolipsku a také v rybníku Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji.

čtk