Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český ráj je místem zaslíbeným nejen českým filmařům. Novinkou je online průvodce, který navede k místu natáčení a přidá příběh

03. 06. 2022 | 5:00

Okolí Turnovska a jeho přírodní krásy, ale i historické stavby, zámky a hrady jsou velkým lákadlem nejen pro turisty, ale také pro filmaře, kteří se do Českého ráje pravidelně vracejí. Známé, dnes už klasické pohádky i komedie tady natáčely desítky režisérů. Nejikoničtější místa už turisté nemusí hledat podle popisů starousedlíků nebo po koupi papírového bedekru.

cesky-raj-jak-dostat-tatinka-do-polepsovny-1200x900
František Němec, Tomáš Holý © Česká televize, Jak dostat tatínka do polepšovny, 1978, režie: Marie Poledňáková. Staženo z www.zemefilmu.cz

Sdružení Český ráj letos zveřejnilo online průvodce, který přibližuje nejen místa filmařům zaslíbená, ale také nastiňuje příběhy, které natáčení filmů provázely.

Jak dostat tatínka do polepšovny, klasika z pískovcových skal.Hrubý odhad počtu filmů, které v Českém ráji vznikly, se točí kolem čísla sto. Míst, která filmaři vyhledávají, jsou desítky. Nikoho asi nepřekvapí, že mezi režiséry hojně využívaným místem je zámek Sychrov. Tady se natáčely nejen české, ale i zahraniční filmy.

Mezi nejznámější patří Tmavomodrý svět nebo pohádky Nesmrtelná teta a Zlatovláska. V posledně zmiňovaném, dnes už notoricky známém filmu Zlatovláska, využili filmaři sychrovský zámek, jak to jen šlo. V pohádce si zahrálo vnitřní nádvoří, interiéry zámku nebo i místní park.

Kdo raději vyhledává místa spojená s přírodními jevy a úkazy, neměl by opomenout Adamovo lože, které se nachází přibližně 300 metrů od zámku Hrubá Skála. Právě v tomto skalním reliéfu vytesaným do pískovce přespával princ Bajaja ve stejnojmenné pohádce. Filmaři tady natáčeli scény s mluvícím koněm.

V Daskově statku pobyl i filmový Jára Cimrman. Ležící, spící...Turisty velmi oblíbeným místem jsou také Prachovské skály. Právě tady se natáčela tuzemská verze pohádky Malá mořská víla, konkrétně scéna, kdy otec Ariely přemlouvá svojí dcerku, aby pozemský život vyměnila za ten podmořský. Do místních skal vyrazili také zahraniční filmaři akčních fantasy snímků. Kromě prvního dílu Hellboye se tady natáčela scéna filmu Van Helsing, kdy upíři napadli kočár s osmispřežím.

Nedaleko Turnova stojí po zásuze stále obdivovaný Dlaskův statek. Rychta postavená v roce 1716 hostila ve svém okolí i v interiérech pohádku Rumprcimprcampr. Co turisty asi bude zajímat více je fakt, že si statek pro svůj snímek Jára Cimrman ležící, spící vybrali také Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Uvnitř historické stavby se natáčela legendární scéna na pavlači a také na balkóně.

Při toulkách za filmovými místy nesmí žádný fanoušek české filmografie zapomenout na obec Hrubá Skála a na skalní město, které posloužilo k natočení zřejmě nejlepší české komedie minulého století Jak dostat tatínka do polepšovny. Ideálním místem, kde začít pohodovou procházku  je parkoviště u rybníku Vidlák. Hned tady na vás dýchne atmosféra české komedie. Na hrázi rybníka je totiž lávka, ze které sjel do vody pošťák (Petr Nárožný) poté, co potkal dědu v převleku vodníka.

Po žluté značce se turisté dostanou až k legendární skále Skaut, která se ve filmu jmenovala nebezpečně: Dračí zub. Tady učil otec horolezec (František Němec) svého syna (Tomáše Holého) lézt po skalách. Navzdory zákazům filmové maminky Jany Preisové.

Každý rok se v Českém ráji koná sraz pohádkových bytostí. Archivní foto: Pavel Charousek

Od filmových scén si turisté mohou odskočit k Symbolickému hřbitovu horolezců. Tady je třeba zvážnět. Hřbitov byl otevřen v roce 1971 a tabulky se jmény připomínají lezce, kteří zahynuli nejen ve skalním městě, ale i při horolezeckých výkonech v jiných částech republiky.

Filmových míst je v Českém ráji o dost víc, než je popsáno v článku. Všechna nejdůležitější i s popisy tras a mapkou najdete na stránkách www.cesky-raj.info nebo www.ceskyrajdetem.cz. 

lux, foto z výše uvedených webových prezentací + archiv