Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den architektury: Mottem 12. ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” 

05. 09. 2022 | 8:03

Festival Den architektury na přelomu září a října opět otevře veřejnosti historické skvosty, moderní budovy i mimořádné stavby stojící v pozadí pozornosti a láká na objevné výpravy po známých i neznámých místech. Pestrý festivalový program nabízí od 30. září do 6. října přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku.

archi22da22-liberec-mve-1
V Liberci účastníci exkurse zamíří k nově rekonstruované, památkově chráněné malé vodní elektrárně.

Mottem letošního dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměří na příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací. „Napříč republikou jsme svědky mazání naší historie a naším cílem je ukázat, že jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás renovace staveb a odklon od zbytečného bourání. Letos tak v programu nabídneme příkladná řešení, jak vdechnout budovám nový život,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová.

Dalším cílem letošního ročníku je poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech. Festival také připomene osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a vzdá poctu letos zesnulé české architektce Aleně Šrámkové. Festivalový program je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity potřeba rezervace předem. Více informací na www.denarchitektury.cz.

Festival Den architektury nabízí bohatý program i v Libereckém kraji. Hned na několika místech se mohou zájemci vydat například pro starých vodních elektrárnách. V Liberci zamíří k nově rekonstruované, památkově chráněné malé vodní elektrárně, která byla postavena v letech 1925–1929 a stále slouží svému účelu. Dále k elektrárně v Josefově dole, jež se nachází na nejmladší přehradní nádrží v Jizerských horách, a k oceňované malé vodní elektrárně v Železném Brodě. Ta byla postavena na místě původní zrušené elektrárny Liebigovy přádelny a získala např. cenu Stavba roku 2010.

V Kamenickém Šenově se program zaměří na podstávkové domy sklářů. Cesta provede historií od nejstaršího šenovského domu z poloviny 17. století až po rok 1945, kdy své domovy museli jejich původní obyvatelé opustit. V Lomnici nad Popelkou se veřejnosti otevře bývalá továrna Mastných, která byla svého času první mechanickou tkalcovnou v Čechách. Součástí exkurze bude i prohlídka starých strojů a motocyklů Raleigh a pro děti bude připraven výtvarný program.

Na festivalové mapě nemohou chybět Vratislavice nad Nisou, kde bude zpřístupněna zauhlovací a vodárenská věž bývalé továrny Bytex na výrobu koberců tzv. Zauhlovačka. Součástí prohlídky bude i výstava světelných objektů a lamp s názvem Kukly a larvy od Jana Kindla. V dalším programu se mohou zájemci vydat po nové městské knihovně od studia Atakarchitekti.

V Jablonci nad Nisou se pořadatelé zaměří na vznik Tyršova parku a jeho roli v životě města v proměnách času, který představí na komentované procházce i výstavě. Součástí akce bude i exkurze do Sokolovny, kterou mohou návštěvníci propátrat z nejhlubšího podzemí, kde se nedávno objevila zapomenutá studna, až do nejvyšších pater stavby. Další z festivalových výprav povede po budově současné frýdlantské radnice od Franze Neumanna, včetně prohlídky nově zrestaurované obřadní síně, krovů a věže, i po historii původní renesanční radnice.

Nejrůznější debaty o budoucnosti měst a konkrétních míst se prolínají celým programem Dne architektury. V Liberci se uskuteční například moderovaná debata s osobnostmi (nejen) liberecké architektury Otakarem Binarem, Jiřím Suchomelem a Jiřím Janďourkem o proměnách města pod Ještědem. Městské parky budou tématem Dne architektury v Turnově, program nabízí procházku po nově revitalizovaných parcích, ale i místech, které na obnovu teprve čekají. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty. V České Lípě se uskuteční v rámci Dne architektury sousedská slavnost, která mimo jiné upozorní na možnosti využití veřejných prostranství.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po jedenácté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

Pořadatelem festivalu je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Seznam míst konání:

Banská Bystrica, Bardejov, Benešov, Bílovec, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Čáslav, Čelákovice, Černošice, Česká Lípa, České Budějovice, Český Krumlov, Dobříš, Dolní Jirčany, Frýdlant, Helfštýn, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Hrušovany u Brna, Humpolec, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jihlava, Josefův Důl, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Košice, Krásné, Kroměříž, Kutná Hora, Libčice nad Vltavou, Liberec, Libušín, Lidice, Litoměřice, Litomyšl, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nakléřov, Nitra, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice, Opava, Ostrava, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prostějov, Přerov, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Říčany, Slaný, Strakonice, Svit, Šaľa, Široký Brod, Šumperk, Tábor, Teplice, Tišnov, Trebišov, Trenčín, Turnov, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Vamberk, Varnsdorf, Velké Pavlovice, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vrchlabí, Zlín, Žamberk, Žatec, Žďár nad Sázavou, Železný Brod, Žilina, Žižice.

TZ