Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den Architektury přinese příští týden pestrý program i do Libereckého kraje 

28. 09. 2019 | 17:44

První říjnový týden bude ve znamení festivalu Den Architektury, který představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Návštěvníci se mohou těšit v celé ČR i na Slovensku na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků. Bohatý program nabídne i Liberecký kraj.

Vratislavice Mad Vod 02 menší
Foto: Mad

V Liberci během architektonické procházky představí historik architektury a památkář Jaroslav Zeman stavby, které navrhl architekt Pavel Švancer. Zaměří se ale především na jeho nejvýznamnější dílo - plavecký bazén na Tržním náměstí, který představuje mimořádně zdařilou ukázku pozdně modernistické sportovní stavby. Program s názvem Obliny a rohy nejkrásnější křižovatky, zase objasní s historičkou architektury a památkářkou Alenou Řičánkovou urbanistický a architektonický vývoj křižovatky Masarykovy a Vítězné reprezentativní městské čtvrti, kterou lze symbolicky vnímat také jako místo křížení historické a novodobé architektury. V Liberci se budou také promítat dva tematické filmy v rámci Filmu a architektury. Jablonec nad Nisou nabídne netradiční cykloprojížďku s městským architektem Davidem Pavlištou a Česká Lípa zase komentované prohlídky se samotnými autory školy nebo sídliště Holého vrchu. V Lomnici nad Popelkou se otevřou veřejnosti jindy nepřístupné sakrální památky. Vratislavice nad Nisou si připomenou se spolkem Zauhlovačka proslulou továrnu na výrobu koberců a dek Ignaze Ginzkeye. Pestrý program nabídnou i další města Libereckého kraje.

města Libereckého kraje s programem Dne Architektury:

Česká Lípa, Český Dub, Jablonec nad Nisou, Kamenický Šenov, Liberec, Lomnice nad Popelkou a Vratislavice nad Nisou

V pořadí 9. ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY se uskuteční v termínu od 1. do 7. října ve více jak devadesáti městech a obcích po celé České republice a šestnácti místech na Slovensku. U příležitosti výročí 30 let od Sametové revoluce se celým letošním programem jako hlavní linie vine téma Svobodné architektury. Rozmanité procházky ukážou nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti jako např. výstavbu satelitních předměstí. Součástí svobodného stavění, které ovlivnilo charakter města, byly bezesporu i stavby obchodních center, z nichž některá prozkoumáme a opomenuty nebudou ani stavby nových bankovních domů. Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus.

Součástí Dne architektury bude opět i filmový festival Film a architektura, který proběhne nejen v Praze, ale i v desítce dalších měst. Věnovat se bude především hlavním tématům festivalu.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2019 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Některé z programů jsou kapacitně omezeny – případná registrace účasti na GoOut.

TZ