Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči v Libereckém kraji měli od pátku 113 výjezdů kvůli větru. Noc na dnešek byla nejklidnější

07. 12. 2020 | 8:40

Hasiči v Libereckém kraji měli od pátečního večera do dnešního rána 113 výjezdů kvůli silnému větru, převážně ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Odstraňovali hlavně popadané stromy a pomáhali zajistit i uvolněné střechy. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Noc na dnešek byla z pohledu hasičů asi nejklidnější od pátku, měli kolem deseti výjezdů. Opět to bylo hlavně na Frýdlantsku, kde foukalo nejsilněji.

hasVItrFRydlFBRamzer1
Nejsilněji o víkendu dulo na Frýdlantsku. Stromy popadaly i v zámeckém parku. Foto: FB Dana Ramzera, starosty Frýdlantu

Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu dnes pro ČTK uvedl, že nejsilnější poryv byl v noci na dnešek v kraji v Hejnicích a měl 85 kilometrů v hodině. V předchozích dnech rychlost větru přesáhla v Hejnicích i 98 kilometrů v hodině. Podle starosty třítisícového města Jaroslava Demčáka ale vítr zřejmě žádné větší škody nezpůsobil. "Doufáme, že to tak zůstane. Budeme dnes ještě kontrolovat střechy našich bytových domů," dodal starosta.

Kvůli silnému větru bylo dnes ráno bez proudu v zemi na 3500 odběrných míst. V Libereckém kraji řeší energetici poruchu na Jablonecku. "Předpoklad obnovení dodávek je během dopoledne," uvedla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Maximálně stovky domácností byly v Libereckém kraji bez proudu i o víkendu.

V sobotu ani v neděli nejezdila kvůli silnému větru kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na horní stanici přesahovala v nárazech i 100 kilometrů v hodině. Přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině. Zatím se neví, zda bude moci lanovka obnovit provoz dnes. V pondělí se lanovka spouští až od 14:00. "Je to proměnlivé, fouká od deseti do 28 metrů za sekundu (36 až 101 km/hod)," řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

čtk