Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hvězdou Koncertu pro Liberecký kraj 2024 bude Joyce DiDonatová z USA. Vstupenky už jsou v prodeji

23. 03. 2023 | 12:17

Hvězdou Koncertu pro Liberecký kraj 2024 bude americká mezzosopranistka Joyce DiDonatová, považovaná za nejvýraznější osobnost současné světové operní scény. Pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica o její účasti vyjednávali čtyři roky. Koncert se uskuteční v sobotu 9. března 2024 v libereckém Divadle F.X. Šaldy, včera odstartoval prodej vstupenek, uvedla v tiskové zprávě mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

OperaJoyceDiDonato2
Foto umělkyně z https://operaplus.cz

Podle ředitele festivalu Martina Prokeše si DiDonatová mezinárodní věhlas vydobyla v Händelových a Mozartových operách a je také široce uznávaná za ztvárnění belcantových rolí Rossiniho a Donizettiho. Je ceněna i díky své rozsáhlé diskografii, která zahrnuje celou řadu neotřelých projektů. V České republice se představí potřetí, poprvé ale se svým projektem Songplay, za který získala mimo jiné i cenu Grammy za nejlepší klasickou sólovou vokální nahrávku.

Americká mezzosopranistka Joyce DiDonato. Foto: Lípa Musica"Songplay originálně překlenuje propast mezi jazzem, operou a populární hudbou a přináší důmyslný crossover. Za doprovodu prvotřídních hudebníků z rozmanitých světů opery, jazzu a tanga Joyce DiDonatová nabízí čisté potěšení z improvizace, experimentování a žánrového dialogu mezi italskými barokními a klasickými áriemi v kontrastu s písněmi Duka Ellingtona či Richarda Rodgerse," doplnila Johanovská.

Festivalový galakoncert bude osmým ze série Koncertů pro Liberecký kraj. "Festival kvalitativně roste a tomu odpovídá i jeho postavení mezi festivaly klasické hudby v rámci České republiky. To, že Joyce DiDonatová přijala pozvání na zahajovací koncert festivalu, není samozřejmost. Špičkoví interpreti světových jmen pečlivě zvažují, kde vystoupí. Její účast je potvrzením kvality a úrovně festivalu," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Každoročně nabízí koncerty nejen v Libereckém kraji, ale i sousedním Ústeckém kraji a v Sasku. Hvězdou zahajovacího koncertu letošního 22. ročníku festivalu Lípa Musica bude 1. září jeden z mezinárodně nejúspěšnějších českých klavíristů Lukáš Vondráček. Kompletní program festivalu představí pořadatelé 21. dubna.

čtk