Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici v Libereckém kraji už zkontrolovali 32 táborů a akcí, zatím udělili jen tři pokuty dohromady za 2500 korun

18. 07. 2019 | 13:22

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali od začátku letních prázdnin 27 letních táborů, tři jiné podobné akce a také dva poskytovatele stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Za prohřešky proti hygienickým předpisům zatím udělili jen tři pokuty dohromady za 2500 korun. Většinou je to za nedostatky ve stravování, buď špatné skladování potravin, někdy je tam něco prošlého, občas jde o nedostatky ve zdravotnické dokumentaci, řekla dnes ČTK Jana Pilnáčková z Krajské hygienické stanice v Liberci.

táborák an-outbreak-of-3432159 960 720
Ilustrační foto

Dnes vyrazily hygieničky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví na kontrolu skautského tábora na Farské louce nedaleko Raspenavy na Liberecku. Na kontrolu hygieničky zamířily do základny Skautského střediska Štika Turnov, které na Farskou louku jezdí už přes 20 let. Aktuálně tam letní dny tráví dva oddíly chlapců a dívek, včetně vedoucích asi 45 lidí. Podle vedoucího tábora Geparda, v civilu Jana Pekaře, se hygienické podmínky zpřísňují. "Snažíme se plnit všechny podmínky samozřejmě nejen kvůli hygieně, ale hlavně kvůli zdraví dětí," řekl ČTK.

V polních podmínkách skautského tábora není jednoduché zajistit dostatek čisté vody nebo třeba kvalitní skladování potravin. Jako lednice tak posloužil barel zakopaný přímo v nedalekém potůčku, kde dnes hygienici kontrolovali teplotu skladování potravin. "Kontrolujeme i zdravotní způsobilost dětí, vybavení lékárničky, jestli zdravotník vede zdravotnický deník a erudovaně ošetřuje různá poranění," řekla Pilnáčková. Hygienici se dnes zajímali o to, zda kuchařky důsledně oddělují syrové potraviny při zpracování od těch hotových. "Kontrolujeme i jak jsou vybaveny stany, zda je dostatek záchodů a míst pro osobní hygienu," dodala.

Loni se v Libereckém kraji v létě uskutečnilo 203 letních táborů a podobných akcí. Zúčastnilo se jich přes 15.000 dětí, asi o 900 více než o rok dříve. Nejvíce táborů je tradičně na Českolipsku a Semilsku. Loni v létě zkontrolovali hygienici 93 táborů, 11 podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili 26 pochybení, za která uložili 11 pokut za 10.000 korun. Letos bylo zatím v kraji nahlášeno 162 táborů. Zatím hygienici neevidují žádný hromadný výskyt onemocnění na táborech. Žádný letní tábor také podle Pilnáčkové nemuseli letos zakázat ani neobjevili žádný neohlášený.

čtk