Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec se dnes večer připojí k Hodině Země, zhasne na čtyřech místech. Tma bude i jinde v kraji

28. 03. 2020 | 7:25

Také letos se statutární město Jablonec nad Nisou připojí k Hodině Země. V sobotu večer zhasne osvětlení čtyř městských objektů. Hodina Země je plánovaná na sobotu 28. března od 20.30 do 21.30 hodin.
 

„Město se symbolicky připojí tím, že na jednu hodinu zhasne osvětlení kostelů sv. Anny a Dr. Farského, mšenské kapličky a Památníku obětem I. světové války v Tyršově parku,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil.

Hodina Země probíhá v České republice od roku 2008. Kampaň za zlepšení světového klimatu založil Světový fond na ochranu přírody a připadá vždy na poslední březnovou sobotu. Domácnosti, podniky i veřejné instituce a zejména významné kulturní památky vypínají své osvětlení a elektrické spotřebiče.

TZ/Jana Fričová

Shrnutí: K projektu Hodina Země se připojí řada obcí, měst i jednotlivců

Liberec, Jablonec nad Nisou nebo Nový Bor na Českolipsku se v sobotu připojí k projektu Hodina Země. Celosvětový happening již počtrnácté propojí obce, firmy i jednotlivce, jimž není lhostejná ochrana a budoucnost planety. V Libereckém kraji se vedle jednotlivců připojí také menší města a obce jako Hrádek nad Nisou, Svor, Dolní Řasnice nebo Hlavice, zjistila ČTK na stránkách projektu.

"Symbolickým zhasnutím světel a veřejného osvětlení dáme najevo, že v našem městě věnujeme pozornost ochraně životního prostředí a klimatu," řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí novoborské radnice Jitka Kopčáková. Účast dvanáctitisícového města v kampani podpořili radní. "Přidat se může kdokoliv, stačí, když doma v uvedený den a čas zhasne," doplnila Kopčáková.

Ve stotisícovém Liberci zhasne v sobotu na hodinu nasvícení budovy historické radnice a budovy bývalé galerie - Liebiegův palác. "Jablonec zhasne osvětlení kostelů sv. Anny a Dr. Farského, mšenské kapličky a Památníku obětem I. světové války v Tyršově parku," doplnil ekonomický náměstek jabloneckého primátora Milan Kouřil (ANO).

Česká Lípa vždy nechávala poslední březnovou sobotu vypnout veřejné osvětlení, kvůli koronaviru od toho letos vedení města upustilo. "Vzhledem k tomu, že se vypíná ručně a akce by vyžadovala větší počet lidí venku, letos necháme rozsvíceno," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Radnice ale vyzvala veřejnost, aby se k happeningu připojila. "Stačí si doma udělat černou hodinku," dodala mluvčí města.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF). Prvním, kdo chtěl tímto netradičním způsobem upozornit na změnu klimatu, byla australská opera v Sydney v roce 2007. Postupně se vždy poslední sobotu v březnu zapojovala další města po světě. Loni se na celém světě zapojilo 187 zemí, zhaslo 3000 významných památek a připojily se miliony jednotlivců a organizací.

Česko se přidalo v roce 2010, akci koordinuje Ekologický institut Veronica. Loni se zapojilo rekordních 165 obcí, 77 firem, přes 750 jednotlivců a 11 památek. Letos je zatím přihlášených méně, důvodem může být pandemie nového koronaviru. Podle informací z internetových stránek projektu se v Česku ke kampani zatím přihlásilo 111 měst a obcí a také pět památek, přes 420 jednotlivců a zhruba 50 firem.

čtk