Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Je po Vánocích. Televize národ zahltily pohádkami, s novinkami přišla jen ČT. Libereckého kraje v nich letos bylo poskrovnu

27. 12. 2022 | 5:00

Po mnoha letech se v pohádce, kterou na Štědrý den odvysílala veřejnoprávní Česká televize, neobjevil žádný záběr pořízený v lokalitách z Libereckého kraje. Tajemství staré bambitky 2 sice navázalo na "jedničku" dějově, nikoliv však využitými lokacemi.

bambitka
V prvním díle Tajemství staré bambitky byli mladí s krásní, ve dvojce už i zkušení. První díl se mj. natáčel na Lemberku a kolem hradu.

První část pohádkového příběhu se totiž natáčel na Lemberku a kolem něj, například v Bredovské zahradě či u Markvartického rybníka, dvojka se ale přesunula mj. do jihočeského Jindřichova Hradce.

"Natáčelo se na několika místech v Čechách. Filmaři se vrátili jen do skanzenů v Přerově nad Labem a Kouřimi, kde se točila již první pohádka. Zámky však byly vybrané nově. Zámek Jindřichův Hradec jsme vybrali, jelikož jsme hledali malebné a krásné prostředí, které nabídne spoustu možností a zákoutí, a tím Jindřichův Hradec bezpochyby je. Druhým zámkem, respektive prvním, protože natáčení začínalo právě tady, byl pak ten v Mníšku pod Brdy. Hledali jsme něco podobně malebného jako byl hrad Lemberk, na kterém se natáčela „jednička", informuje web veřejnoprávní České televize, která je producentem letošní štědrovečerní pohádky.

Tajemství staré bambitky 2. Zdroj: kinobox.cz

Pohádka vysílaná na první svátek vánoční, Krakonošovo tajemství, se logicky v Libereckém kraji alespoň zčásti natáčela. Západní část hor totiž do kraje patří a žádné jiné exteriéry je nahradit nemohou. Štáb během natáčení zavítal například i do Příchovic na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Část interiérových záběrů byla pořízena na hradu Kost v Českém ráji.

Libereckému divákovi je blízká i postava Krakonoše. Role byla doposud spjatá s hercem Františkem Peterkou, jehož životní příběh je těsně spojen s městem pod Ještědem. Byl ikonou libereckého Divadla F. X. Šaldy, ve městě prožil velkou část života a pobýval tu až do své smrti. Letos by František Peterka oslavil 100 let. V nové štědrovečerní pohádce České televize si místo něj pána nejvyšších českých hor zahrál David Švehlík.

David Švehlík jako Krakonoš. Foto: Jaroslav Fikota, distribuce Česká televize

V druhý svátek vánoční patřil hlavní vysílací čas na obrazovce České televize pohádce O vánoční hvězdě. Sváteční příběh o nesobecké lásce představil v hlavní roli Vojtu Kotka a Terezu Rambu. Pohádka režiséra Karla Janáka je už z roku 2020 a komedie byla vyrobená v česko-slovensko-německé koprodukci.

Točilo se daleko od Libereckého kraje, mj. v podhůří Západních Tater kolem Plesa pod Zverovkou a v Múzeu oravskej dediny Zuberec. V Čechách to bylo na zámcích Žleby, Kačina na Kutnohorsku a Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou.

O vánoční hvězdě s Vojtou Kotkem jako učitelem, Zdroj: Česká televize Autor: © Klára Cvrčková

Vzhledem k přetlaku pohádkové a komediální produkce na všech televizních programech, tak jako každý rok, ovšem ožila řada interiérů i exteriérů známých z Libereckého kraje. Zejména v klasice, bez níž si nikdo televizní Vánoce už nedokáže představit. Pekelné doly v Čertech, co s nimi nejsou žerty, Pyšná princezna prchající k Panské Skále nad Novým Borem, Vašek shánějící si tatínka v letní i zimní verzi, nemluvící Bajaja na Hrubé Skále či Rumplcimprcampr pobývající na frýdlantském panství...

Souhrnně se filmařské stopě v Libereckém kraji věnoval portál www.turistika.cz. Přejímáme v plném znění, netřeba vymýšlet vymyšlené a už jednou dobře napsané:

V oblasti Českého ráje naleznete více než 40 míst, na nichž se natáčel nějaký film nebo pohádka. Dva rybníky, Věžák a Vidlák, zná snad úplně každý. Točily se zde kultovní scény komedie Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). Určitě si vzpomenete na scénu, ve které Petr Nárožný jako pošťák spadne s mopedem do rybníka s výkřikem „Jé, vodník, a říká mi Fando!“ nebo na Dračí zub, skálu za rybníkem, na kterou tajně lezl malý Vašek s tatínkem.

A dál už můžeme vyjmenovávat Hruboskalsko a pohádku Princ Bajaja (1971) nebo film Tenkrát v ráji (2016), který se natáčel i na dalších místech Českého ráje – zejména v Prachovských skalách, v Drábských světničkách, Sobotce nebo ve Žďáru. Filmaři však zamířili i do dalších míst Libereckého kraje a to např. na Novou Louku, do Liberce nebo do Podještědského muzea v Českém Dubu.

Ale už zpět do Českého ráje. Oblíbená osada – Vesec u Sobotky – vytvořila kulisy pro několik filmů či pohádek: kromě již zmíněného filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (místní koloniál a hasičská zbrojnice) se tu natáčel i film Jára Cimrman ležící spící (1983) nebo pohádka O ztracené lásce (2002). Scény z pohádky Princ a Večernice (1978) anebo filmu pro pamětníky Ideál Septimy (1938) pořídili filmaři na hradě Trosky a rodinný film Přijela k nám pouť (1973) a nejpopulárnější pohádka S čerty nejsou žerty (1984) se odehrává v Klokočských skalách.

Pamatujete si Dorotu Máchalovou z pohádky S čerty nejsou žerty (1984)? Do pekla zamířila po schodech na skalním hradě Sloup a v pekle se ocitla ve Svitavě – Pusté kostely. Loupežník Karaba a princ Jakub z pohádky Tajemství staré bambitky (2011) „úřadují“ na zámku Lemberk a na Bílých kamenech. A zámek Lemberk posloužil i novému filmu Jiřího Vejdělka Poslední aristokratka (2019) či jednomu dílu seriálu Místo zločinu Plzeň (2015) Jana Hřebejka.

Přírodní památky, ale také vesnice, města, hrady i zámky v Lužických horách a Máchově kraji si často vybírají čeští i zahraniční filmaři jako exteriéry pro krále, pekelníky a různé kouzelné děje. A to už po dobu několika desetiletí od časů Pyšné princezny (1952), která se točila na Panské skále s Alenou Vránovou a Miroslavem Rážem v hlavních rolích ž po novější pohádku Hodinářův učen (2019).

Chatu z filmu Ženy v pokušení (2010), na které se začne sbližovat Vojta Dyk s Lenkou Vlasákovou, najdete v obci Mařenice. A po stopách nejoblíbenější postavy české komedie, revizora Gustava Anděla v podání Jaroslava Marvana, se můžete vydat v Hamru na Jezeře, kde se natáčel film Dovolená s Andělem (1952).

Máchovo jezero posloužil filmařům hned několikrát. Odehrává se tu dramatický příběh Hastrman (2018) v podání Karla Dobrého, při kterém často až mrazí v zádech, vrcholí tu film Nevinnost (2011) Jana Hřebejka a oblíbené jezero vyzkoušela i Tatiana Pauhofová ve filmu Lída Baarová (2016). Ze seriálů bychom mohli zmínit Vyprávěj, Rapl (2016), Křeček v noční košili (1987) nebo Nevinné lži (2013).

Asi si také vybavíte scény z filmů Sněženky a machři (1982), Snowboarďáci (2004) nebo Vrchní prchni (1980) v prostředí Špindlerova Mlýna. Nebo si vzpomenete na film Svatební cesta do Jiljí (1983) s Libuškou Šafránkovou a Josefem Abrhámem, který se točil i na Labské boudě a u Mumlavského vodopádu? Krkonoše hrály hlavní roli i v další kultovní komedii Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977). A stejně jako Homolkovi ve filmu Homolka a Tobolka (1972) se i vy můžete kochat panoramaty Krkonoš.  A co by to bylo bez filmu Krakonoš a lyžníci (1980), protože „na dobrého člověka v Krkonoších dohlédne sám pán těchto hor“. Do Krkonoš zamířily i novější filmy jako je Padesátka (2015) nebo Špindl (2017).

Seriál Dobrodružství kriminalistiky (1989), Prima sezóna (1994), Tenkrát v ráji (2016), filmy s Bolkem Polívkou Kalamita (1980) a Zapomenuté světlo (1996) seriál My všichni školou povinní (1984) nebo pohádky Rumplcimprcampr (1997) a Peklo s princeznou (2009), natáčené na frýdlantském zámku. To je jen krátký výčet filmů, které zasadili filmaři do Jizerských hor.

Největší koncentrací natočených filmů vyniká ale město Liberec. Zmiňme například filmovou adaptaci Obsluhoval jsem anglického krále (2006) Bohumila Hrabala, právě v Liberci odstartoval svoji kariéru číšník a pozdější hoteliér Jan Dítě. Nebo film Grandhotel (2006) Davida Ondříčka, který se odehrává na Ještědu, libereckém nádraží, v bývalém obchodním domě Ještěd a v několika libereckých ulicích. Dům kultury „posloužil“ seriálu Svět pod hlavou (2017) s Ivanem Trojanem a Václavem Neužilem nebo filmu Rok ďábla (2002) s Jarkem Nohavicou. Posledním českým seriálem, který už byl v TV je kriminální seriál Zrádci (2019) z kriminálního a drogového prostředí.

Liberec zajímá filmaře především svou velmi zachovalou a ucelenou německou architekturou, díky které je mezi filmovými produkcemi z celého světa často vyhledáváno jako autentická kulisa pro historické příběhy. Mnohdy nepředstavuje samo sebe, ale některou z evropských metropolí. Stejně tomu bylo už ve filmu Jára Cimrman ve filmu Jára Cimrman, ležící spící (1983), který přišel do Severočeského muzea jako do patentového úřadu v Londýně.

Ve filmu 3 sezóny v pekle (2009) „vystupuje liberecké nádraží“ coby vídeňské nádraží a divadlo F.X. Šaldy jako rusko-americká zóna, v I. sérii historického seriálu GENIUS - Albert Einstein (2017) od National Geographic s Geoffrey Rush v hlavní roli se objevuje obřadní síň jako Einsteinova učebna, film Milada (2017), pro který se interiéry radnice proměnily na československý parlament z let 1946 – 1948 nebo film Spider Man: Daleko od domova (2019). kde se z náměstí Dr. E. Beneše stal pražský karneval světel.

Nový český film Poslední závod zachycuje strhující příběh Hanče a Vrbat. Foto Nikolas Tušl..

Z nových filmů, které se natáčely v Libereckém kraji, jmenujme alespoň Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších a představuje tragický příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. V Jizerských horách byl dotočen film Přání Ježískovi a ze zahraniční produkce zde vznikl film Bílý ptáček s Gillian Anderson (Akta X, Koruna) nebo seriál Carnival Road s Orlando Bloomem.

Další tipy nejen na filmové výlety naleznete na turistickém portále www.liberecky-kraj.cz a na sociálních sítích pod odkazem REGION LIBEREC.“

uba s využitím aktualizovaného článku z www.turistika.cz, fotogalerie je z natáčení filmu Poslední závod