Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kapacita očkovacích center v Libereckém kraji není využita ani z poloviny. 7000 lidí denně je sci-fi

02. 05. 2021 | 7:01

Kapacita 12 očkovacích center v Libereckém kraji je využita zatím ani ne z poloviny. Denně v nich mohou očkovat až 7000 lidí, v pracovních dnech je očkovaných v kraji zatím mezi 2500 až 3000 a o víkendech kolem 900. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

"Týdně jsme schopni očkovat až 35.000 lidí, když vezmu jen všední dny. Když to rozšířím i na sobotu a neděli, tak se můžeme dostat ke 45.000 týdně," uvedl Richter.

Více se podle něj zatím neočkuje kvůli nedostatku vakcín distribuovaných státem. Počet lidí očkovaných v centrech za týden se zatím v kraji nedostal ani jednou nad 15.000, od května by ale tato hranice měla být překonána díky zvýšeným dodávkám vakcíny od Pfizer/BioNtech. Týdně by kraj měl dostávat 16.000 dávek a od června 25.000. "Předpokládáme, že ještě v průběhu května by se mělo s očkováním dostat na všechny zájemce nad 50 let," uvedl v tomto týdnu hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Libereckém kraji se začalo očkovat 4. ledna v nemocnicích. Od 22. února se očkuje v pěti velkokapacitních centrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. Později otevřela Krajská nemocnice Liberec menší centra i ve svých nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. V Liberci se očkuje i na EUC Klinice v centru města a ve zdravotním ústavu ve Vratislavicích nad Nisou. Další očkovací centra jsou ve sportovní hale v Tanvaldu na Jablonecku, sokolovně v Hrádku nad Nisou na Liberecku a v divadle v Novém Boru na Českolipsku. S otevřením dalšího se podle radního zatím nepočítá. "Zájem z některých míst by byl, ale všem odpovídáme, že za prvé kapacita musí být minimálně 200 denně v pracovních dnech a za druhé musíme mít na sto procent využité ty dosavadní, což zatím není," uvedl Richter.

V pěti páteřních velkokapacitních centrech jsou podle něj zatím schopni všechny zaregistrované zájemce očkovat do deseti dnů od přihlášení, z ostatních center jsou delší čekací lhůty ve Frýdlantu a Turnově. Lidem, kteří čekají na volný termín na očkování v Turnově a ve Frýdlantu a mají možnost dojet do jiného města, kraj doporučuje, aby se přeregistrovali jinam. Stejné doporučení kraj vydal i pro ty, kteří čekají na očkování u praktických lékařů. I pro ně je dávek vakcíny zatím málo a čekací lhůty jsou dlouhé.

K očkování se mohou od této středy hlásit lidé starší 55 let. V kraji bylo zatím očkováno přes 70 procent všech lidí starších 80 let, sedmdesátníků je očkováno přes dvě třetiny. V kraji byla očkována alespoň jednou dávkou necelá pětina jeho obyvatel.

čtk