Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Knihovna zve do Ukrajinského klubu. Na programu jsou tradice masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině

20. 01. 2023 | 12:27

Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu. Tak se jmenuje mezinárodní česko-polský projekt, jenž se zrodil ve spolupráci Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého kraje a polského subjektu Nadace Ukrajina. Zapojila se do něj i Krajská knihovna v Liberci, která pro cizince uchystala dva programy.

Masopust 05
Český masopust u Dlaskova statku v Pojizeří na Jablonecku. Foto: archiv

Jedním je cyklus pro rodiče i děti Ukrajinský klub, který se v knihovně bude konat vždy jednou za měsíc. První letošní setkání se dnes do 17 hodin, tématem bude seznámení s  tradicí masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině.

Ukrajinská lektorka bude s dětmi vytvářet masky a další doplňky do masopustního reje, který se bude konat 17. února. Zpestří jej mimo jiné živé hudební vystoupení kapely a společné muzicírování. Další akcí v rámci Ukrajinského klubu bude 17. března kreativní workshop Velikonoce. Přiblíží zvyky a tradice: barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek a pečení mazanců a jidášů. Hovořit se bude i o podobě velikonočních tradic v Česku, Polsku a na Ukrajině.

Registrovat se je možné prostřednictvím odkazu na webu Український клуб / Ukrajinský klub | Krajská vědecká knihovna v Liberci (kvkli.cz).

Druhým programem, který knihovna v rámci mezinárodního projektu uchystala, je čtenářský klub pro ukrajinské děti s názvem Čteme spolu. Rodiče mohou své děti přihlásit vyplněním formuláře na stránce www.kvkli.cz/ukrajina, kde také najdou veškeré informace.

„Projekt je spolufinancován z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014-2020. Hlavní náplní projektu je předávání informací mezi českými a polskými partnery,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

LK/Jan Mikulička