Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Korytář míní: Oprava kostela byla zmanipulovaná. A pak šokoval interpretací hejtmanova soukromí. Asi bude další soud

22. 05. 2019 | 5:35

Za zmanipulovanou a předraženou označil u soudu v Liberci svědek a regionální politik Jan Korytář (Změna pro Liberec) zakázku na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Rekonstrukce kostela za 65 milionů korun je jedním ze dvou projektů v korupční kauze, kde je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy. Mezi nimi je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Obžalovaní s výpovědí Korytáře nesouhlasili. Soud bude výpověďmi svědků pokračovat do čtvrtka, poté bude odročen na září. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let.

korytarLeto
archivní foto: MML

Soud se týká dvou libereckých projektů téměř za 100 milionů korun, které připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Na oba chtěla čerpat evropské dotace, nakonec nebyly vyplaceny žádné. Vybudování oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů skončilo ve fázi příprav, rekonstrukce kostela byla provedena takřka celá. Podle Korytáře byl tento projekt problematický od počátku. Za důvody označil to, že se nevědělo, kdo je skutečným vlastníkem kostela, i okolnosti založeni společnosti GEPO. "Na první pohled bylo evidentní a zřejmé, že společnost byla založena jen účelově pro získání dotace," řekl Korytář. Jeden z obžalovaných, Jiří Zeronik, který byl iniciátorem rekonstrukce kostela, to dnes odmítl. "Nebyla účelově založena. Dotace byla na opravu kostela, ne na činnost," uvedl.

Zeronik po odsouzení v jiném případu chtěl opravu kostela z dotačního programu vyjmout a z GEPO odstoupil, jeho následovníci ale na to měli jiný názor. Podle Korytáře šlo o dohodu těch, kteří z toho měli mít prospěch. Nikoho konkrétního nejmenoval. "To byla jedna z mnoha zakázek systému, kdy si velké stavební firmy dopředu rozdělovaly velké akce," řekl u soudu. Zakázka podle něj byla předražená, aby byly peníze na provize, úplatky. Před soud se podle něj dostaly jen malé ryby, které vše zařizovaly.

Foto: Artur Irma

Podle obžaloby měl zajistit zachování projektu v evropském programu a vyplacení dotace Půta, který byl v té době předsedou Regionální rady ROP Severovýchod. Korytář řekl, že Půta jednal na zasedání rady tak, aby projektu spíše pomáhal. Uvedl jeden příklad. "Když se otevřela diskuze k projektu, byl to právě Půta, kdo navrhl, aby se to odročilo, aby nehrozilo, že se projekt zastaví," uvedl. Půta to u soudu vysvětlil tím, že připomínky vznesl Korytář přímo na jednání rady a musely se nejprve projednat s právníky, aby se daly zapracovat do smlouvy. U soudu dnes vypovídal i bývalý ředitel úřadu regionální rady Zdeněk Vašák, který odmítl, že by na něj Půta kvůli projektu vyvíjel nátlak. "Diskuzi jsme vnímal jako věcnou," uvedl. Podle policie byl hejtmanovi slíben úplatek 830.000 Kč, Půta to důrazně odmítá. "Od začátku kauzy v listopadu 2014 tvrdím, že jsem obviněn z toho, co jsem neudělal a ani udělat nemohl, žádný úplatek jsem nepřijal ani mi ho nikdo nenabízel," uvedl v písemném prohlášení před začátkem pondělního jednání.

čtk

Úterní idnes.cz přinesl šokující podrobnosti:

Citace: Korytářova výpověď v některých chvílích šokovala. „V té době měl hejtman dlouhodobý nemanželský poměr s přítelkyní, který asi stál nějaké peníze. Musel nějakým způsobem svoji mimomanželskou aktivitu financovat,“ uvedl Jan Korytář (ZPL).Podle něj to mohlo vysvětlit korupční jednání, za něž je hejtman stíhán. „Ta žena se na mě obrátila s informacemi, které souvisejí s kauzou,“ uvedl Korytář. „Hejtmanova tehdejší přítelkyně nejen, že popisovala svůj tehdejší vztah a co probíhalo, což by mohla být jeho (hejtmanova) soukromá věc. Ale mimo jiné uvedla, že jí hejtman sdělil, že se mě bojí. Pravděpodobně s tím, že bych na něj měl mít nějaké odposlechy,“ vypověděl Korytář.

Hejtman Půta se proti tvrzení Jana Korytáře ohradil. ...Přednesl u soudu řadu spekulací, informací od blíže nespecifikovaných nebo anonymních zdrojů i vyslovených lží. Pokud jde o zatahování mého soukromí do této trestní kauzy, k němuž se uchýlil v závěru své výpovědi, nebudu ho komentovat. Ale mrzí mne, že se po sérii vlastních politických neúspěchů snížil k útokům v osobní rovině,“ reagoval Martin Půta.

Na Jana Korytáře zvažuje podat žalobu. „Vhledem k tomu, že pan Korytář vypovídal přes dvě hodiny, tak s právníky počkáme na písemný záznam z jeho výpovědi, a pak zvážíme, zda podáme žalobu pro křivou výpověď.“

zdroj: www.idnes.cz

Načítám...
Napiš komentář