Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajskou regionální potravinou je potřetí český česnek. Ten z Podkrkonoší se od ostatních liší zpracováním

10.07.2020 | 12:05

Český česnek z Podkrkonoší je letos jedním z devíti produktů, které porota navrhla na ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Porota posuzovala 81 produktů od 24 výrobců, pěstitelé z Bělé na Semilsku získali ocenění už potřetí. Značka výrazně pomohla zvýšit povědomí lidí o českém česneku, řekla dnes ČTK spolumajitelka farmy Alena Mihulková. I proto farma každé čtyři roky značku obhajuje.

česnek
ilustrační foto

"Značka nám pomohla se vyčlenit. Český česnek je téma, jak ho rozlišit od dovozových náhražek. A díky té značce Regionální potravina, kdy se za nás postavila agrární komora, SZIF (Státní zemědělský intervenční fond) a ministerstvo zemědělství, tak máme stoprocentní důvěru zákazníků a příznivců česneku v tom, že děláme skutečně jen české odrůdy," doplnila Mihulová. Na druhou stranu přineslo zviditelnění farmy i negativa. Farmáři musí svá pole hlídat se psem před zloději.

Farma obhospodařuje zhruba 7,5 hektarů orné půdy a k tomu má i louky. Česnek ale pěstuje jen na zhruba 1,5 až dvou hektarech, i když by zřejmě prodala i produkci podstatně vyšší. "Necháváme půdu odpočinout. Po česneku se zaseje hořčice, zaorá se zelené hnojení a naseje se jetelotráva. Tři roky půda odpočívá, než tam zase přijde česnek. Nemůžeme pořád jen z té země brát, musí se jí i vracet," vysvětlila postup Mihulková. Teď si navíc pořídili ovce, které pomohou zelené plochy i přirozeně prohnojit.

"Hospodaříme na půdě, kde hospodařil už náš dědeček," řekla. Na větší výměře česnek pěstovat nechce, protože by bylo obtížné udržet jeho vysokou kvalitu. V Bělé letos nasázeli šest uznaných českých odrůd, mezi nimi i odrůdu Bjetin, který nevadí ani žlučníkářům, pro něž je většina českých odrůd příliš silná. "České odrůdy mají vyšší obsah silic a větší stroužky a mají jich méně v paličce, jen pět až devět. Český česnek nemá takový výnosový potenciál jako odrůdy třeba francouzské nebo španělské," doplnila Mihulková. I proto velkopěstitelé v Česku pěstují často zahraniční odrůdy.

Česnek z Bělé se liší i zpracováním. "Česnek, který se pěstuje ve velkém, je často ořezaný přímo na poli a uměle se dosušuje, zatímco tady se česnek sklízí v celé rostlině, obalený hlínou, sváže se a zhruba měsíc a půl se nechává dozrát a vysušit," popsala postup Mihulková. Česnek má podle ní díky tomu jiné vlastnosti, protože si ještě stahuje z kořenů i natě další silice, a znát je to i na chuti. Koupit ho lze na farmě v Bělé nebo na farmářských trzích. Cena se bude letos pohybovat kolem 180 až 200 korun za kilogram.

čtk