Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lasvit a jeho obří draci usilují o Guinnessovu knihu rekordů. Blyštiví krasavci vydrží otřesy o síle až sedmi stupňů Richterovy škály

23. 02. 2020 | 5:00

Sklářská společnost Lasvit z Nového Boru usiluje svým nejnovějším blyštivým počinem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Do slavné encyklopedie se chce zařadit díky dvěma obřím svítícím drakům, které vyrobila pro hotel Imperial Pacific v Tichomoří.

drakLasvit1
Foto: www.lasvit.com

Každý ze dvou dvacetitunových draků, kteří se v souladu s čínskou mytologií perou o perlu, měří 32 metrů. Jejich těla jsou složená z tisíců šupin a blyští se na nich 2,5 milionu křišťálů. „Posunuli jsme hranice toho, co lze ze skla a kovu vyrobit,“ prohlásil k projektu pro české vydání Forbesu zakladatel Lasvitu Leon Jakimič. „Zhruba rok trvalo plánování, rok výroba a půl roku logistika a montáž. Dost náročné,“ dodal pro Forbes.cz s tím, že doufá, že by draci mohli inspirovat další klienty.

Foto: www.lasvit.comDílo za 250 milionů korun je trefným důkazem toho, jak se novoborská firma snaží kombinovat tradiční řemeslo s moderními technologiemi. „Každý má doma klasickou plochou televizní obrazovku. Dračí šupiny jsou podobné, jen je tato plocha zakroucená a opisuje tvar dračích těl o rozměru 700 metrů čtverečních,“ popisuje ve Forbesu vedoucí výzkumu a vývoje Pavel Sedlák.

Luxusní kasinový hotel, kde si lze draky prohlédnout, buduje na ostrově v Tichomoří čínská investiční společnost Imperial Pacific, kotovaná na hongkongské burze. Výstavba se však dlouhodobě, kvůli právním i přírodním potížím, potýká s problémy – provoz tamního kasina, které otevřelo brány už v roce 2017, přerušilo předloňské řádění tajfunu.

I proto Lasvit sestrojil draky tak, aby vydrželi otřesy o síle až sedmi stupňů Richterovy škály. Podle posledních zpráv by celý areál měl být kompletně hotový příští rok.

převzato z www.forbes.cz

Lasvit je česká designová a sklářská společnost se sídlem v Česku a Hongkongu. Od roku 2017 má firma i vlastní sklárnu, patří jí sklárna LASVIT AJETO v Lindavě na Českolipsku. Český výrobce luxusních světelných konstrukcí, skleněných instalací a kolekcí světel uchovává tisíciletou tradici českého sklářství. Umělecká díla Lasvitu  jsou navržená tak, aby vyprávěla určitý příběh. Dále vyrábí na zakázku světla z foukaného skla a z křišťálu, která dodávají luxus interiérům. Filosofii Lasvitu tvoří tři základní pilíře: světlo, design a zážitek.

Společnost se věnuje především návrhům a výrobě zakázkových světelných instalací, která jsou k vidění v hotelech, rezidencích a institucích po celém světě. Firma vyrábí také kolekci svítidel, dekorativního a užitného skla, skleněné architektonické prvky a umělecké předměty ze skla. Působí převážně na trzích Blízkého východu, Asie, Evropy a Severní Ameriky.

cs.wikipedia.org

Foto: www.lasvit.com