Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lemberk letos sváteční prohlídky nepořádá, na silvestra otevře Valdštejn

20. 12. 2022 | 15:17

Několik památek bude i letos přístupných o vánočních prázdninách v Libereckém kraji. Státní zámek Sychrov nedaleko Turnova v Českém ráji bude v týdnu po Štědrém dnu poprvé nabízet prohlídky s kustodem. Novinkou bude i otevření nedalekého městského hradu Valdštejn na silvestra a Nový rok.

valdštejnVán1
Foto: FB Hrad Valdštejn

Prohlídky na závěr roku chystá obdobně jako loni i státní zámek Zákupy na Českolipsku. Zdražování energií na vánoční program hradů a zámků vliv nemá. Nevytápí se, řekla ČTK regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Lucie Bidlasová.

Pro rozhodnutí, zda zámek zpřístupnit i v zimním období, podle ní nemají zásadní roli ani náklady na osvětlení. "V pochmurných dnech se musí více svítit, než-li třeba v létě, ale zase je provozní doba kratší. Právě s ohledem na ekonomičnost provozu, ale také zdraví průvodců, protože v objektech na trasách je opravdu zima," dodala.

Akce v závěru roku podle ní vnímají kasteláni jako takovou "třešničku" sezony, kdy se snaží nabídnou něco mimořádného. "Třeba na Lemberku volí strategii, že vánoční výzdobu a prohlídky dělají jednou za dva roky. Každoročně koncert, ale prohlídky ob rok. Aby se zdobení interiérů, shánění a zdobení stromečků, pečení a provázení v zimě nestalo všedností jak celému zámeckému týmu, tak návštěvníkům," uvedla Bidlasová. Letos zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí vánoční prohlídky v nabídce nemá.

Naopak lidé mohou i letos vyrazit na vánočně vyzdobený zámek Sychrov. Novinkou budou od 27. prosince do 1. ledna prohlídky za asistence kustodů, nepůjde tedy o klasickou komentovanou prohlídku. "Aby si návštěvníci prošli zámek ve vlastním tempu a jak dlouho chtějí," řekla regionální mluvčí NPÚ.

Dnes začínají prohlídky zimního okruhu na jiném státním zámku, který je v Zákupech. Budou každý den včetně Štědrého dne po celé vánoční prázdniny a na návštěvníky čeká takzvaný zimní okruh. Zahrnuje mimo jiné zámeckou kapli, císařský výtah, třípokojové hostinské apartmá ve stylu biedermeieru, apartmá arcivévodkyně Marie Terezy či pokoje zařízené jako honosný byt z období takzvané první republiky.

V minulosti míval vánoční prohlídky v některých letech i státní zámek Hrubý Rohozec v Turnově. Podle Bidlasové ale některé památky v zimě neotevírají kvůli tomu, že už kasteláni vyčerpali limit na externí průvodce, což je letos i případ Hrubého Rohozce. "Paní kastelánka nechtěla omezovat provoz v hlavní sezoně a prodlužovat čekací doby na prohlídky," dodala.

O Vánocích bude ale možné opět vyrazit na hrad Valdštejn, který má ve správě město Turnov. Zájemci si z hradu budou moci v pátek 23. prosince odnést betlémské světlo, otevřený bude Valdštejn i při koncertech na Štědrý den či na Štěpána. Slavnostně nazdobený hradní areál si zájemci budou moci prohlédnout také ve dnech po vánočních svátcích, novinkou je otevření hradu na silvestra a Nový rok.

čtk