Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké asistenční centrum odbavilo o víkendu skupinu 56 ukrajinských Romů, do města přijela vlakem

16. 05. 2022 | 17:03

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině omezilo o víkendech kvůli malému zájmu provoz, přesto tam odbavili početnou skupinu ukrajinských Romů, která do Liberce přijela vlakem. O víkendech zajišťuje centrum jen dočasné přístřeší, takže je tam stálá služba hasičů a tlumočník. Pro případ, že dorazí velká skupina, jsou v pohotovosti policisté, lidé ze sociálního odboru a také třeba ze zdravotních pojišťoven, aby bylo možné ty uprchlíky odbavit a ubytovat, řekl na dotaz ČTK ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

ukrajina kraj centrum12
Foto: Artur Irma

Nouzové přístřeší v budově krajského úřadu nemá dostatečnou kapacitu na to, aby tam bylo možné 56 lidí ubytovat. "Takže my jsme odbavili celou tu skupinu, trvalo to trochu déle kvůli prověřování dokumentů a zajišťování ubytování, končili jsme někdy kolem 11. hodiny v noci, ale ta skupina byla kompletně odbavena a ubytována," doplnil Hadrbolec. Přestože chtěli uprchlíci zůstat pohromadě, hasiči je museli rozdělit, na jednom místě nebylo možné tolik lidí ubytovat.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) má Liberecký kraj nasmlouváno ještě kolem 1300 volných ubytovacích kapacit pro nově příchozí, ale také pro případ, že by bylo některé uprchlíky nutné přestěhovat. V kraji zatím bylo podepsáno přes 270 smluv s ubytovateli, vyplaceno už bylo podle Půty na náhradách přes 11 milionů korun. "Smlouvy se snažíme prodloužit, poprosili jsme o pomoc i starosty," řekl Půta. Tam, kde ubytovatelé mají už na léto obsazeno, jedná kraj o dočasném ubytování uprchlíků přes léto s libereckou univerzitou.

Liberecký kraj podle hejtmana mapoval v minulém týdnu i kapacity školských zařízení. "Ukazuje se, že umístění dětí v základních školách nebude žádný velký problém. Bude možné je umístit bez nutnosti budovat nějaké mimořádné kapacity," řekl hejtman. Nenaplnily se tak podle něj obavy z takzvaných druhých směn ve školách a podobných krizových řešení. Někde to bude podle Půty pro děti znamenat dojíždění. Ukazuje se ale podle něj, že pro ukrajinské děti není dojíždění do školy ničím nezvyklým.

"Horší to bude s mateřskými školami, tam máme informace o tom, že volná místa nejsou nebo jich bude málo, tam asi nezbude nic jiného než vysvětlit maminkám malých dětí, že s nimi budou muset být doma, protože budování mimořádné kapacity na nějakou omezenou dobu nedává úplně smysl," řekl hejtman. Na řadě míst si ale podle zjištění ČTK ukrajinské ženy s malými dětmi už teď navzájem vypomáhají a v péči se střídají tak, aby mohly chodit do práce. Pomáhají i zaměstnavatelé, třeba liberecký výrobce autodílů Webasto proměnil ve spolupráci s humanitární organizací ADRA kostel sv. Vincence z Pauly v Liberci v centrum pro děti ukrajinských uprchlíků, kteří ve firmě našli práci.

čtk