Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký hejtman Martin Půta navrhuje vánoční prázdniny už od 17. prosince

06. 12. 2021 | 17:40

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) chce ministru školství v demisi Robertu Plagovi (za ANO) a kandidátu na ministra Petru Gazdíkovi (STAN) navrhnout, aby přehodnotili dohodu o tom, že nebudou prodlužovat vánoční prázdniny. Výuka by měla skončit v pátek 17. prosince a na stejný den by bylo dobré posunout testování školáků, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje novinářům Půta.

dětiVanoce2 - kopie
ilustrační foto

Plaga dnes přehodnocení svého odmítavého postoje odmítl. Gazdík uvedl, že to nemůže ovlivnit, protože zatím není ministr.

"Vzhledem k počtu dětí a zaměstnanců škol, kteří jsou pozitivně testovaní na koronavirus, je ta situace v celé řadě obcí i podle informací od starostů složitá, někteří dnes ráno na pravidelné poradě použili slova, že v těch školách vládne chaos, protože část tříd je v karanténě, v části se učí kombinovaně a ředitelé jsou nejvíc zavaleni trasováním a předáváním informací od hygienických stanic rodičům. Proto se domníváme, že by bylo racionální skončit školu 17. prosince a o ty tři dny prodloužit prázdniny," uvedl Půta.

Jedním z argumentů pro neprodlužování prázdnin je podle hejtmana antigenní testování, které se má na školách uskutečnit ještě v pondělí 20. prosince. Vzhledem k dlouhým čekacím lhůtám na následné PCR testy není podle Půty reálné, že bude možné všechny do Vánoc otestovat, proto navrhuje posunout testování na pátek 17. prosince. V Libereckém kraji se navzdory zvýšení kapacit čeká na termín PCR testu tři až čtyři dny, 24. až 26. prosince a také 31. prosince a na Nový rok navíc odběrová místa ani laboratoře v kraji podle Půty pracovat nebudou. "I tito lidé mají nárok si odpočinout," zdůraznil.

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové bylo k pátku v Libereckém kraji ve školách 183 nakažených žáků, studentů a pracovníků a dalších 2850 lidí bylo v souvislosti s touto nákazou v karanténě nebo izolaci. "Zasaženo bylo 165 tříd a školy jsou tak stále největšími ohnisky v kraji," řekla ČTK. Minulé pondělí odhalily antigenní testy 418 covid pozitivních žáků a 17 nakažených mezi pedagogy a nepedagogickými pracovníky. Kolik z nich PCR testy potvrdily, zatím nedokázala hygienička říct, testování podle ní ještě neskončilo.

Plaga a Gazdík se podle tiskové zprávy STAN minulý týden dohodli, že se letos vánoční prázdniny prodlužovat nebudou. Ministr Plaga návrh na prodloužení prázdnin odmítl, Gazdík to akceptoval, protože podle něj není možné nechávat rodiče i děti v nejistotě. Důležité je podle něj to, že Plaga souhlasil alespoň s požadavkem, že by se žáci měli těsně před prázdninami otestovat. Jak se to udělá, to je věc končící vlády, řekl dnes Gazdík ČTK.

Končící ministr dnes zopakoval, že prodloužení prázdnin by nedávalo smysl bez omezení shromažďování lidí i jinde než ve školách. Gazdík pak řekl, že začátek prázdnin nemůže ovlivnit, protože ještě není ministr. I kdyby prezident Miloš Zeman jmenoval vládu příští týden, rozhodnutí na poslední chvíli by podle Gazdíka odporovalo slibu, že nová vláda bude o věcech rozhodovat dostatečně předvídatelně.

Prodloužení prázdnin by pomohlo i dopravcům, kteří dnes upozornili na hrozící kolaps v autobusové obslužnosti a žádají zavedení prázdninového režimu alespoň pro období od 20. prosince do 2. ledna. "V důsledku neobsloužení spojů narůstá mezi cestující veřejností rychlým tempem nervozita až agresivita. Cestující čekají až hodiny na další spoje. Tato situace je zapříčiněná covidovou pandemií, nevyhýbá se ani řidičům, kteří jsou v přímém kontaktu s cestujícími. V ČR chybí cca 20.000 profesionálních řidičů a v současné době je další velké množství řidičů práce neschopných z důvodu onemocnění covidem či karantény," uvedl předseda Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřich Danda.

Na problémy se zajištěním regionální autobusové dopravy upozornila v minulém týdnu už společnost BusLine, která zajišťuje pro kraj autobusovou dopravu na Semilsku a Jablonecku. "Počet řidičů v izolaci nebo v karanténách roste, na krizovém štábu dnes zaznělo, že zatím nemusíme v tomto týdnu žádné linky omezovat," řekl Půta. Prázdninové jízdní řády je podle něj možné jen v případě, že budou školy zavřené.

čtk